Početna Gradske teme Uspešno razbijen ledni čep kod Novog Sada

Uspešno razbijen ledni čep kod Novog Sada

led_na_dunavu_09012017_mala
Ledni čep uzvodno od Žeželjevog mosta razbijen je juče višečasovnim radom potiskivača “Sloga”. Nalog za rad potiskivaču, JVP “Vode Vojvodine” izdalo je u jutarnjim časovima. Led se prostirao od Žeželjevog sve do Mosta Slobode, a led se pokrenuo u popodnevnim satima.

Na deonici Dunava kod Novog Sada u dužini od 14,7 kilometara i dalje su na snazi mere vanredne odbrane od zagušenja ledom, dok se redovna odbrana sprovodi na gotovo 800 kilometara vodotoka.
Potiskivač “Sloga” biće u pripravnosti kako bi mogao da reaguje ukoliko se ponovo formira ledostaj, jer RHMZ sledeće sedmice ponovo najavljuje pad temperatura. Vodostaji su niski, a Dunavom će nam stići i ledene sante iz Mađarske. Razbijanje ledenih čepova je veoma važno, jer gomilanje leda i stvaranje barijera u krajnjem slučaju mogu dovesti i do takozvanih lednih poplava.

Na Savi, na deonicama od Hrtkovaca do Jarka, u zoni ušća Bosuta u Savu i kod Jamene, formiran je ledostaj. Tisa i banatski vodotoci i dalje su potpuno zaleđeni. Debljina leda na Dunavu je od 5 do 10, a na Savi, Tisi i banatskim vodotocima do 15 centimetara.

U JVP “Vode Vojvodine” formiran je Štab koji danonoćno prati stanje na rekama.

Autor: Nshronika
Foto: Uživo sa novosadskih ulica