Početna Gradske teme SASTANAK GRADONAČELNIKA SA PREDSEDNICOM KONGRESA REGIONALNIH I LOKALNIH VLASTI SAVETA EVROPE

SASTANAK GRADONAČELNIKA SA PREDSEDNICOM KONGRESA REGIONALNIH I LOKALNIH VLASTI SAVETA EVROPE

0

sastanak2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa saradnicima održao sastanak u Gradskoj kući sa novoizabranom predsednicom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom i sekretarom Saveta Evrope Andreasom Kiferom.

Oni su došli u posetu Srbiji na poziv predsednika Vlade Aleksandra Vučića i borave u zemlji od 12. do 14. januara, dok im je domaćin posete ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Na sastanku su predstavnici Grada Novog Sada sa delegacijom Kongresa razgovarali o više aktuelnih tema koje su se odnosile prvenstveno na funkcionisanje grada, odnosno upravljanje lokalnom samoupravom i na isticanje primera dobre prakse. Delegacija je posebno istakla multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost kao prepoznatljive karakteristike Novog Sada i dala punu podršku za sprovođenje politike u pravcu podsticanja skladnog suživota i tolerancije mnogobrojnih nacija u jednom gradu.

sastanak3

Gradonačelnik je takođe razgovarao sa gostima o unapređenju efikasnosti lokalne samouprave i poboljšanju kvaliteta života građana Novog Sada, dok su predstavnici Saveta Evrope iskazali apsolutnu podršku unapređenju lokalne samouprave i to u pravcu razvoja demokratije, ljudskih prava i transparentnosti svih administrativnih procesa. Oni su istakli da nedavno dobijanje dve prestižne evropske titule, a to su Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, za Novi Sad znače mnogo i da su dokaz da je grad na pravom putu razvoja.

Najavljeno je da će krajem narednog meseca u Novom Sadu biti organizovana poseta predstavnika Nadzornog komiteta Kongresa koji priprema izveštaje o lokalnoj i regionalnoj demokratiji i redovno nadzire kako se preporuke Kongresa sprovode u posmatranim državama. Cilj je uspostavljanje otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa vlastima na svim nivoima, a razgovor bi se vodio u pravcu pitanja vezanih za prekograničnu saradnju, unapređivanje poštovanja prava manjina, organizaciju i funkcionisanje struktura lokalne vlasti u Gradu Novom Sadu, a posebno u svetlu posvećenosti Srbije Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Autor: NsHronika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here