Početna Kultura Radoju Čupiću nagrada “Peđa Tomanović”

Radoju Čupiću nagrada “Peđa Tomanović”

0

Cupic_Radoje

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” za 2016. godinu pripala je glumcu Srpskog narodnog pozorišta Radoju Čupiću za ulogu Ćorkana u predstavi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, u režiji Kokana Mladenovića.

Nagrada se dodeljuje za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u prethodnoj godini. Odluku o nagradi doneo je žiri u kojem su bili glumica Jasna Đuričić, teatrolog Miroslav Miki Radonjić i pozorišni kritičar Igor Burić.

“Čupić je na izrazito ubedljiv i sugestivan način predstavio čuvenog Andrićevog čaršijskog zgubidana, kakvog ima svaka, ne samo bosanska kasaba”, piše u obrazloženju žirija. Navodi se da je Čupić oduševio publiku i stručnu javnost ne samo svojom “fizičkom radnjom” u scenama na pozornici, već i svojom govornom veštinom, “u scenama intoniranim direktnim obraćanjem publici, sa mikrofonom u rukama”.

Žiri je Čupića pohvalio i za ulogu Bore Šnajdera u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića, u režiji Predraga Štrpca.

Nagrada se dodeljuje i najboljem studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a ove godine to je Mija Simonović sa klase Borisa Isakovića sa prosečnom ocenom 9,89.

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” uručuje se svake godine 17. januara na dan rođenja tog rano preminulog glumca, a dodeljuje je istoimena zadužbina, čiji su osnivači njegovi roditelji Milena i Milorad Tomanović.

Uručenje nagrade biće održano 17. januara u 19.30 na sceni Pera Dobrinović, pre početka predstave “Mizantrop”.

Autori foto: 021.rs