Početna Gradske teme Uspešno realizovan projekat REVLAB

Uspešno realizovan projekat REVLAB

revlab-virtualna-laboratorija-ftn

Kroz projekat REVLAB – Virtuelna laboratorija za obnovljive izvore energije, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Fakultet za prirodne nauke i informatiku Univerziteta u Segedinu uspostavili su prekograničnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora električne energije.

U okviru projekta je razvijena infrastruktura za istraživanje i razvoj iz oblasti obnovljivih izvora električne energije. Nabavljena je savremena oprema ukupne vrednosti 180.000,00 evra i razvijena laboratorija zasnovana na hardverskim i softverskim rešenjima u oblasti obnovljivih izvora električne energije, koja omogućava korisnicima da savladaju osnovne i napredne tehnologije električnog podsistema vetro i solarnih elektrana, kaže se u saopštenju Fakulteta tehničkih nauka.

Razvijen je i web portal koji omogućava udaljeni pristup laboratoriji i izvođenje eksperimenta, kao i aplikacije za unapređenje energetske efikasnosti solarnih i vetroenergetskih sistema.

Na ovaj način, postignuta je dostupnost najnovijih rezultata u oblasti obnovljivih izvora električne energije putem Interneta kao i prenošenje znanja između naučnih i privrednih institucija čime se direktno povećava inovativni kapacitet privrede u ovoj oblasti.

U okviru projekta organizovane su dve radionice, jedna u Novom Sadu a druga u Segedinu, sa naglaskom na saradnji izmedju akademskih istitucija i industrije. U okviru ova dva dogadjaja prikazani su najnoviji rezultati projekta kroz demonstraciju eksperimenata vezanih za solarne i vetro sisteme.

Projekat se završava 31. avgusta, a savremenu laboratoriju koristiće i buduće generacije studenata i istraživača Fakulteta tehničkih nauka, navodi se u saopštenju.

Autor: RTV
Foto: FTN