Početna Kultura Duvački orkestar rudnika Velenje večeras u Sinagogi

Duvački orkestar rudnika Velenje večeras u Sinagogi

orkestar fotka web

Muzička omladina Novog Sada organizovala je koncert Duvačkog orkestra rudnika Velenje koji će se danas održati u Sinagogi sa početkom u 21 čas, a ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Sastavljen od muzičara-amatera ovaj danas ugledni ansambl s bogatim iskustvom i zapaženim nastupima širom Slovenije i izvan njenih granica, koga krase brojni tehnički i muzički kvaliteti nastupiće pod dirigentskom upravom Matjaža Emerš.

Prema zvaničnim dokumentima, formiranje ansambla, danas poznatog kao Duvački orkestar rudnika Velenje, seže u daleku 1919. godinu, mada su slični ansambli postojali i ranije i to u rudarskim naseljima, gde su ovakvi sastavi bili sastavni deo života rudara.
Danas je pomenuti orkestar već uveliko postao važan deo kulture Velenja. O tome, između ostalog, svedoče i Zlatna medalja na Međunarodnom takmičenju duvačkih ansambala u Holandiji (Kerkrade) i uvek vodeća mesta i na drugim brojnim takmičenjima na kojima je ansambl učestvovao. Pored redovnog programa sastavljenog pretežno od marševa, orkestar na repertoaru ima široki opus komada iz gotovo svih muzičkih epoha.
Orkestar je sarađivao s brojnim renomiranim solistima. Novu generaciju ovog ansambla čine članovi nekadašnjeg Omladinskog duvačkog orkestra.

Dirigent Duvačkog orkestra rudnika Velenje Matjaž Emeršić rođen je 1974. godine. Završio je nižu i srednju muzičku školu, na odseku za duvače: instrument klarinet, u klasama profesora F. Vrzelaka i I. Marina. Osnovne studije završava 1997. godine na Akademiji za muziku u Ljubljani kod profesora A. Župana. Poslediplomske studije u klasi istog profesora s velikim uspehom okončava 2000. godine izvodeći Koplandov “Koncert za klarinet i orkestar” zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, a pod upravom dirigenta M. Muniha.

Tokom studija učestvovao je u značajnim muzičkim projektima i на uglednim takmičenjima što mu sve donosi brojne nagrade, priznanja, kao i značajna iskustva, kako u solo nastupima tako i onima u okviru kamernih formacija. U sezoni 1993/1994 svira u Omladinskom orkestru “Gustav Maler” koji vodi slavni maestro Klaudijo Abado.
Radi kao profesor klarineta i vođa školskog duvačkog orkestra u muzičkoj školi “Fran Korun –Koželjski”.
Od 2004. godine je dirigent Duvačkog orkestra rudnika Velenje. Takođe je osnivač i član dva ansambla: Slovenački hor klarineta i Slovenački sekstet klarineta. S drugim pomenutim ansamblom ostvario je zapaženo kompakt disk izdanje.

Autor i foto: NsHronika.rs