Početna Gradske teme Utihnuli aplauzi, novosadske šerpe, ali i “kontraši” sa krovova

Utihnuli aplauzi, novosadske šerpe, ali i “kontraši” sa krovova

Po ukidanju vanrednog stanja večeri u Novom Sadu su postale nešto mirnije – slabije se čuju aplauzi, još slabije “šerpanje” i buka iz zvučnika “prorežimske omladine”.

Od početka izbijanja krize zbog epidemije virusa korona u Srbiji, građani su tačno u 20 časova izlazili na terase i aplauzom pozdravljali napore medicinskih radnika. Aplauzi su postajali sve jači, ali su, kako je vreme odmicalo, počeli da slabe.

Njih je posle nekog vremena zamenilo “šerpanje” u 20:05 časova, odnosno protesti “Bukom protiv diktature”. Ovog petka moglo se čuti tek po neko usamljeno udaranje u šerpe u pojedinim delovima grada. Novosađani su 12 večeri bili bučni sa svojih terasa bunivši se protiv aktuelne vlasti, poručujući kako borbu protiv virusa korona koristi za sopstvenu promociju i dobijanje političkih poena.

Sada, kada je vanredno stanje okončano, građani su usmerili pažnju ka događajima koji se dešavaju u prestonici, a koji su, po svemu sudeći, zamenili proteste u večernjim satima. Ili, s druge strane, građani su jednostavno odlučili da veče pred vikend provedu napolju.

Sa novosadskih zgrada se ne čuje više ni “Hej, hej Đilase, vrati pare lopove”, koje su do pre koji dan sa razglasa puštali nepoznati mladići. Bila je to reakcija na proteste građane, ali usmerena ko opozicionom političaru.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay