Početna Gradske teme Vantelesna oplodnja o trošku pokrajine i za parove koji nemaju decu

Vantelesna oplodnja o trošku pokrajine i za parove koji nemaju decu

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio mere populacione politike koje realizuje Pokrajinska vlada.

Prva mera za cilj ima unapređenje uslova stanovanja za porodice koje dobiju treće ili četvrto dete. Ova mera se realizuje od septembra 2018. godine i do sada su 172 porodice dobile sredstva za kupovinu ili adaptaciju nekretnine. U 2020. godini planirano je 300 miliona za ovu namenu, a sredstva će se dodeljivati putem javnih konkursa od kojih će prvi biti raspisan u februaru.

Mera koja podrazumeva materinski dodatak realizuje se od 1. januara 2019. godine i namenjena je nezaposlenim majkama koje rode treće ili četvrto dete. U periodu od 24 meseca one imaju pravo na novčanu pomoć od 15.000 dinara mesečno.

Sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja postoji kao mera od 2014. godine, ali odnosila se na drugo, treće i svako naredno dete. Novom odlukom starosna granica za ženu pomerena je na 45 godina i parovi stiču ovo pravo i za prvo dete.

Bračni i vanbračni parovi, koji najmanje godinu dana žive na teritoriji Vojvodine i koji nemaju decu, a prethodno su iskoristili mogućnosti RFZO, imaju od sada pravo na vantelesnu oplodnju (VTO) o trošku Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Novom odlukom prate se i svetski trendovi, pa je omogućeno zamrzavanje embriona kao i postupak krioembriotransfera, koji do sada nije finansiran sredstvima Sekretarijata. Za ovu meru planirano je 50 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar je izneo zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku iz popisne 2011. godine i nekoliko međupopisnih godina, iz kojih je uočljivo da se broj stanovnika u Vojvodini smanjuje sa konstantim prirodnim priraštajem od minus 5,5 promila. Na teritoriji Pokrajine godišnje umre 10.000 ljudi više nego što se rodi, a pored toga broj stanovnika starijih od 65 godina veći je nego broj mlađih od 15 godina pa sve to ukazuje na ozbiljan trend starenja u Vojvodini.

Izvor: NSU
Foto: Ilustracija/Pixabay