Početna Gradske teme Vasil Hadžimanov novi profesor na Akademiji umetnosti

Vasil Hadžimanov novi profesor na Akademiji umetnosti

0

Izuzetni džez pijanista Vasil Hadžimanov od ovog semestra biće deo profesorskog tima novosadske Akademije umetnosti.

Radiće sa nadarenim studentima klavira. Biće velika inspiracija studentima, kažu na Akademiji.

Šef Departmana muzičke umetnosti Milan Miladinović kaže da su srećni i ponosni što su angažovali čuvenog džez pijanistu, dodajući da je njegov dolazak na Akademiju deo ideje u okviru koje ova ustanova širi i osavremenjuje svoje pristupe.

– Hadžimanov će raditi sa posebno nadarenim studentima klavira, studentima treće i četvrte godine, kao i studentima mastera. Taj novi pogled iz nove perspektive – iz ugla džeza – u značajnoj će meri obogatiti rad sa našim studentima, tim pre što če im to iskustvo doneti čovek koji je u startu bio obrazovan kao klasični pijanista tako da on ima pravo i duboko razumevanje svih problema i izazova sa kojima se sreću studneti školovani u jednom drugom žanru. Verujem da će dolazak Vasila Hadžimanova na našu Akademiju biti velika inspiracija za studente – navodi Miladinović.

Na pitanje, da li planiraju još ovakih “svetskih izleta” na Akademiji, Miladinović kaže da konstantno rade na tome da već izuzetan postojeći kadar dodatno osveže i ojačaju.

Vasil Hadžimanov svetsko je ime na polju džez muzike. Završio je srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac”, a muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, na kojem je diplomirao na odseku za klavir 1995. godine. Nakon toga živeo je u Njujorku a u Srbiju se vratio 1996. godine. Po povratku osnovao je svoj izuzetni “Vasil Hadžimanov bend”.

Brojni koncerti, nastupi, saradnja sa vodećim domaćim i stranim muzičarima, kao i odani i profesionalni odnos prema muzici, doneli su mu prethodnog leta titulu najboljeg džez pijaniste na električnom klaviru. Nagrada mu je uručena na 41. godišnjoj dodeli Jazz Station Awards-a.

Izvor: 021
Foto: You Tube – Vasil Hadzimanov/printscreen