Početna Gradske teme Vatrogasci izveli vežbu na zgradi NIS-a

Vatrogasci izveli vežbu na zgradi NIS-a

vatrogasci

Pripadnici novosadske vatrogasne brigade izveli su jutros vežbu u zgradi Naftne industrije Srbije. Po zamišljenom scenariju, požar je izbio u pozorišnoj sali ove zgrade, a ciljevi vežbe su treniranje samih vatrogasaca, ali i povećanje svesti zaposlenih o protivpožarnoj zaštiti i načinima za postupanje u sličnim vanrednim situacijama.
Uz zvuke sirena, vozila Vatrogasne brigade opkolila su zgradu NIS-a. Zbunjeni prolaznici i stanari okolnih zgrada zastali su da posmatraju, a za to vreme, utrenirani vatrgoasci su počeli da preuzimaju stvar u svoje ruke. Srećom, ovog puta se radilo samo o vežbi. Ipak, vatrogasci kažu da su ovakve simulacije izuzetno važne, kako za njih, tako i za građane i zaposlene u gradskim zgradama.

– Ovakve vežbe su važne kako bi se samo vatrogasci bolje upoznali sa objektom i kako bi uvežbali akciju spasavanja i gašenja požara. S druge strane, važno nam je i da građani shvate koliko je protiv-požarna zaštita bitna i kako da se ponašaju u slučaju vanredne situacije – izjavio je Dragoslav Klisura, komandir VSJ.

vatrogasci1

U vežbi su učestvovala četiri vozila i 15 vatrogasaca. Za spasavanja zarobljenih sa krova i galerije zgrade korišćeno je specijalno vozilo, bronto-lift, a za to vreme, uigrane ekipe vatrogasaca su gasile zamišljeni požar i ekvauisali zaposlene koji su ostali zarobljeni.

Novosadski vatrgoasci godišnje izvedu najmanje četiri ovakve pokazne vežbe, ali taj broj se često poveća i na deset. U ovako velikim objektima, kao što je zgrada NIS-a, vatrogascima je bitno da znaju raspored prostorija i ovakve vežbe im upravo u tome pomažu. S druge strane, izuzetno je bitno i da sami zaposleni znaju šta da rade u slučaju stvarnog požara i da reaguju u skladu sa procedurom, bez panike.

vatrogasci2

Autor i foto: NsHronika.rs