Početna Gradske teme Veće penzije i plate u javnom sektoru

Veće penzije i plate u javnom sektoru

0

U novoj godini biće veće penzije, plate u javnom sektoru kao i veća pomoć za nezaposlene porodilje.

Ove kalendarske godine žene će u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života, umesto sa 63, koliko im je bilo potrebno da sada. Potreban broj godina radnog staža za njih ostaje isti – minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u 2021. godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Njihov odlazak u redovnu penziju ostaće isti, ali će doći do promena kod onih koji budu želeli da se prevremeno penzionišu.

– Neophodno je da lice ima 40 godina staža i 59 godina života. A za žene neophodno je da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života i što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca – objasnio je Vladimir Stanković iz PIO fonda za RTS.

Kod žena je, kako je rekao, kao uslov predviđeno da se svake godine pomera za dva meseca.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.

Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 172,54 na 183,93 dinara po satu. Odluka je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 116 od 16.9.2020. godine, piše RTS.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay