Početna Gradske teme Većina Novosađana u javnosti ne nosi maske i ne poštuje distancu

Većina Novosađana u javnosti ne nosi maske i ne poštuje distancu

Najave popuštanja mera uvedenih kako bi se sprečilo širenje novog virusa korona, dovele su do toga da se u Novom Sadu sada mogu videti ugostitelji koji polako sređuju lokale za skoro otvaranje, ali i do toga da sve više građana ne nosi maske i ne drže se na preporučenoj distanci od metar ili dva.

Tokom petka prepodne ulice Novog Sada su bile pune ljudi i primetno je bilo da mnogi obavljaju neophodne kupovine za predstojeći vikend tokom kojeg će važiti policijski čas.

Redova je bilo ispred prodavnica, doduše manjih nego prošle nedelje kada je zabrana kretanja trajala 25 sati duže, čekalo se i ispred banaka i pošta, dok redova ispred apoteka uglavnom nije bilo.

Uprkos najavi Tržnice, na Ribljoj pijaci i dalje nema nikakve kontrole ulaska ili neke dezinfekcione barijere, niti kontrole da li prodavci i kupci nose maske i rukavice i da li drže distancu od drugih. Ono što se da primetiti jeste da prodavci mnogo više poštuju ove preporuke, dok su se mnogi građani čak gurali i nisu obraćali pažnju na one koji su uredno stajali u redu i čekali na odstojanju.

Ovo nepoštovanje distance od bar jednog metra, kao i zabrane okupljanja više od dve osobe je prisutna skoro svuda po gradu. Na ulicama se primećuje i da mnogi nemaju masku ili ako je imaju samo im je okačena oko vrata. Zanimljivo je i da se posle nekoliko nedelja mogu videti stariji građani od kojih neki verovatno imaju i više od 65 godina.

Mada se na ulici mogu videti policajci, patrole nisu posebno kontrolisale koliko građani poštuju naredbe i preporuke o distanciranju ili da zaustavljaju starije koji možda spadaju u grupu onih kojima je zabranjen izlazak.

Izvor: 021
Foto: Pixabay