Početna Gradske teme Veletržnica će biti izgrađena na Klisi

Veletržnica će biti izgrađena na Klisi

0

Veletržnica bi prema predlogu urbanista trebalo da se gradi na Klisi, između Bulevara Evrope i Ulice profesora Grčića, odnosno neposredno uz Radnu zonu Sever I.

Kako se navodi u konceptualnom planu generalne mreže pijaca koji je sada na ranom javnom uvidu, ova lokacija je odabrana nakon analize urbanističkih parametara, odnosno položaja u odnosu na gravitaciono područje, položaja u odnosu na gradski saobraćaj, mogućnosti opremanja infrastrukturom i neposredno okruženje.

Urbanisti su naveli da ova površina od oko 10 hektara pruža mogućnost organizacije moderne Veletržnice i organizaciju sadržaja na taj način da je moguća fazna realizacija tako da prva faza obuhvati površinu ne manju od pet hektara.

Ova parcela je jedna od poslednjih velikih građevinskih parcela koje se nalaze u vlasništvu Novog Sada i njena ukupna površina je 23 hektara. Novi Sad od ranije nudi na prodaju ovu parcelu pa se i danas može videti ponuda na sajtu Uprave za građevinsko zemljište.

Ukoliko Skupština grada prihvati predlog urbanista, izvesno je da će prodaja biti zaustavljena ili bar parcela podeljena da deo koji će biti za Veletržnicu, dok bi ostatak zemljišta bio za drugu namenu. Ukoliko plan prođe, sve je izvesnije da bi mogla da se ispuni procena direktora “Tržnice” Dušana Bajića, koji je za “021” nedavno naveo da bi gradnja tog objekta mogla da počne sledeće godine.

Procenjena vrednost gradnje Veletržnice je od 800 miliona do 1,2 milijarde dinara. Takođe, njenom gradnjom Kvantaška pijaca bi izgubila svoju ulogu i bila zatvorena.

U planu koji je sada na javnom uvidu, pored lokacije za Veletržnicu, urbanisti su se bavili i lokacijama ostalih pijaca u Novom Sadu, ali nema nikakvih novina u odnosu na ranije planove. I dalje stoji plan da se pored deset postojećih, gde se ubraja i Kvantaš koji će raditi još nekoliko godina, planira još šest novih pijaca.

Tri nove pijace bi bile na sremskoj strani grada, jedna u Sadovima, a dve na Mišeluku. Ostale tri bi dobili Klisa, Adice i Telep.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay