Početna Gradske teme Velik uspeh: 13 novosadskih naučnika nalazi se Stanfordovoj listi najuticajnijih svetskih istraživača

Velik uspeh: 13 novosadskih naučnika nalazi se Stanfordovoj listi najuticajnijih svetskih istraživača

0

Trinaest naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu našlo se na listi najuticajnijih svetskih istraživača, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stanford. Čak petoro njih dolazi sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, ali je izvesno da se na Stanfordovoj listi našlo dva odsto svetskih naučnika koji su najcitiraniji. Ova laskava priznanja plod su, u najmanju ruku, predanog rada tokom čitave karijere, što potvđuju i oni naučnici sa novosadskog Univerziteta, a čija imena su na toj listi.

– Jako je važno da je oblast kojom se bavite zanimljiva i aktuelna. Rekla sam da postoje fantastični naučnici koji bi možda zaslužili to mesto, ali jednostavno je oblast ili ograničena na jedan uski krug ljudi ili nije toliko aktuelna – kaže za TV Prva prof. dr Neda Mimica-Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ova profesorka se bavi biološki aktivnim, prirodnim jedinjenjima na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, pa je opseg njenog istraživanja podudaran sa potrebama savremene farmaceutske industrije koja je i dalje zasnovana većinski na prirodnim jedinjenjima. Međutim, na ovom istom fakultetu nalazi se i Departman za matematiku i informatiku i upravo sa tog departmana dolazi još jedno ime sa ove liste, i to, pomalo atipično, reč je o matematičaru, a matematičari su daleko ređe citirani u odnosu na, uslovno rečeno, popularnije nauke.

– Mi u matematici strašno cenimo ono što jeste najteže, a to je da rad bude objavljen u časopisima koji su najbolji u svetskim domenima. Dakle, ta naša želja da publikujemo u najboljim svetskim magazinima nas, eto, vodi i to je cilj kojem težimo – kaže akademik Stevan Filipović sa Departmana za matematiku i fiziku.

Najbolji naučnici se bude i ležu sa svojim vežbama, analizama, eksperimentima. I tako već godinama i decenijama unazad. Oni znaju da je nauka stvar svetskih razmera, a očito je da to prepoznaju i svetske instance. Uprkos brojnim problemima sa kojima su suočeni naučnici, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad i Srbija diče se svojim ljudima iz nauke i to je garant i da će na budućim Stanfordovim listima biti naučnika odavde.

Izvor: b92.rs
Foto: Wikipedia