Početna Gradske teme Velika biciklistička vožnja u ponedeljak povodom Dana planete

Velika biciklistička vožnja u ponedeljak povodom Dana planete

0

Velika biciklistička vožnja Kritične mase održaće se u ponedeljak, 22. aprila povodom Dana planete Zemlje.

Marko Mazalica iz Novosadske biciklističke inicijative kaže da su na događaj pozvani biciklisti, skejteri, roleraši i svi oni koji svojim prevoznim sredstvima ne zagađuju okolinu. Vožnja će trajati sat vremena a ruta će obuhvatiti delove grada gde ima zelenila, ali i one u kojima je manjak zelenih površina ili ga uopšte nema.

– Proći ćemo i pored mesta gde je planirana izgradnja garaža ili drugih objekata na uštrb, sada već malog broja zelenih površina, kako bismo na Dan planete Zemlje ukazali na to da Novi Sad mora da razvija zdravo okruženje i ekološke, održive vidove prevoza – navodi Mazalica.

On dodaje da se ovom vožnjom šalje još jedna važna poruka.

– Želimo i da ukažemo na diskriminativan stav nadležnih prema zaposlenima koji koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo pri odlasku na posao, zauzimanjem stava da zaposleni biciklisti za svoje zdravo i ekološko opredeljenje ne treba da dobijaju nadoknadu putnih troškova od poslodavaca – navodi Mazalica.

Okupljanje je u ponedeljak u 18 časova u Limanskom parku.

Novosadska Kritična masa nije takmičarskog karaktera, učešće je besplatno i može da se priključi svako. Vožnja se održava od 1992. godine u više stotina gradova u svetu. U Novom Sadu je vožnja organizovana mesečno do 2018. godine, od kad se održava nekoliko puta godišnje. Najposećenija novosadska Kritična masa održana je 2015. godine, kada je u vožnji učestvovalo 1.500 biciklista.

Izvor: 021
Foto: Promo