Početna Politika Inicijativa za lokalnu samoupravu: Ugroženo pravo Novosađana

Inicijativa za lokalnu samoupravu: Ugroženo pravo Novosađana

0

Izmenama Statuta Novog Sada vlast je potpuno centralizovala proces donošenja odluka, što ugrožava pravo građana na učešće u odlučivanju o važnim poslovima za lokalnu zajednicu, zbog čega je pokrenuta Inicijativa za lokalnu samoupravu, navode u Grupi za konceptualnu politiku.

Cilj Inicijative je ohrabrenje građana da odbrane i zahtevaju svoje pravo na lokalnu samoupravu, jer su nove izmene najvišeg gradskog akta to pravo ugrozile. Kako navode u GKP, uz kršenje zakonskih procedura vlast je ukinula gradske opštine i redukovala mnoge poslove grada.

Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku kaže da postoje novi uslovi u kojima se nalazi samouprava, zbog izmena Zakona o lokalnoj samouprava i izmena Statuta Novog Sada.

– To su stvari u koje smo uključeni, jer nas se tiču, zato što smo zainteresovani za rad lokalne samouprave generalno, pre svega mesne samouprave i mesnih zajednica. Građane bi trebalo prvo animirati i pokrenuti da uoče proces gubitka lokalne samouprave i isključivanja prava ljudi na nju. Mislimo da je to korisno za sve inicijative koje se pokreću u gradu i za sve ljude koji nešto žele da urade, jer, da bi se komuniciralo sa vlašću, nužno je da postoji pristup institucijama u kojima se vlast sprovodi, a to je uprava – ukazuje Gajić.

Na tribini “Centralizacija grada protiv autonomije ljudi”, koju je organizovala GKP, istoričar umetnosti Nebojša Milenković poručio je da je suština priče o Statutu grada u “ukidanju opština i ukidanju obaveze gradskih službi da sprovode čuvene javne rasprave”.

– To je priča o tome da li se Novi Sad kao grad plaši vlasititih građana i da li kao grad ima poverenja u njih. Ja mislim da je i na jedno i na drugo pitanje odgovor isti. Naravno da ih se plaši i da nema poverenja u građane. Kada je reč o ukidanju opština, jedno od obrazloženja bilo je da one praktično nisu ni postojale. Znači, umesto da nečemu date smisao vi to dodatno obesmišljavate i ukidate. Ideja je da se naprosto ukine sve. U ovoj zemlji ima ko da misli i nema šta tamo neke mesne zajednice, opštine, neki ljudi, građani da misle – naveo je Milenković.

Gajić dodaje da će kroz inicijativu nastaviti komuniciranje sa javnošću, pošto s vlašću taj proces teže ide. Ono što sledi jeste postupak donošenja odluka o mesnim zajednicama.

– Nastojaćemo da to ispratimo, ali gde, to ne znamo, o tome se ništa ne zna, jer nisu predviđena sredstva građanskog učešća u odlučivanju o tome. Pred nama je i donošenje novih statuta mesnih zajednica i nastojaćemo da ljude animiramo da oni reaguju i budu pitani o tome kakvi će im statuti mesnih zajednica biti – zaključuje.

Takođe, u tom procesu organizovaće se i zborovi građana, razgovori, ali i razgovor sa nadležnima kada se bude odlučivalo o statutima.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija