Početna Gradske teme Veliko žarište azijskog tigrastog komarca u Novom Sadu

Veliko žarište azijskog tigrastog komarca u Novom Sadu

Nakon detaljne pretrage terena ekipe “Ciklonizacije” su locirale veliko izvorište azijskih tigrastih komaraca – reč je o više zapuštenih i zaraslih parcela na Detelinari, iza Tržnog centra Merkur i podvožnjaka na početku Partizanske ulice.

“Tokom monitoringa odraslih komaraca koji smo redovno sprovodili u ovom delu grada, primećeno je značajno prisustvo jedinki ove invazivne vrste komaraca. Trebalo nam je dosta vremena da pretražimo šire područje, a prolaz do ovog žarišta komaraca naše ekipe morale su da prokrče trimerima i mačetama. Osim što su zarasle u vegetaciju, na ovim parcelama ima i zapuštenih pomoćnih objekata, smeća, saksija, kofa, ambalaže i drugih predmeta koji su puni vode. Tamo su naše ekipe zatekle rojeve ovih komaraca, dok su navedeni predmeti sa vodom puni njihovih larvi. Tako smo u samom Novom Sadu dobili idealno izvorište tigrastih komaraca, odnosno žarište sa koga su se širili po okolini”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Odmah po otkrivanju izvorišta, operativci “Ciklonizacije” izveli su tretmane protiv larvi i odraslih jedinki termalnim zadimljavanjem. Kako bi efekat bio potpun, narednih dana tretmani će biti izvedeni u širem području.

“Za sutra uveče je prognoziran povoljan vetar i temperatura vazduha, tako da je plan da organizujemo tretman suzbijanja tigrastih komaraca ULV mašinama sa vozila na Novom naselju, Avijatičarskom naselju, Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci i Rotkvariji. U prethodnom periodu sproveden je i tretman larvi na mikroizvorištima u navedenom delovima grada”, objašnjava Aćimović.

Prema njegovim rečima, iskustva “Ciklonizacije” pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca u urbanim sredinama Novog Sada kišničare, septičke jame, gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe, kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikroizvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste.

“Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda. Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom, taj problem mogu da prijave našem kol centru na 021/641-23-22. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno širenje ove agresivne vsste komaraca”, kaže Aćimović.

Inače, “Ciklonizacija” je odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovala 2018. godine. Od tada se ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani protiv njih. Tokom ove i proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom naselju i na Avijatičarskom naselju.

“Činjenica je da ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperatura, te je očekivano i to što nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato naši stručnjaci od početka sezone prate brojnost i rasprostranjenost ove vrste komaraca i kada god se ukaže potreba izvode tretmane”, kaže Aćimović.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa robe u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvi. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana, navode u Ciklonizaciji.

Kako je reč o vrsti komaraca koja prenosi virus Zapadnog Nila, a na našem području reč je o takozvanom urbanom ili kućnom komarcu (Culex), “Ciklonizacija” tokom sezone, u saradnji sa gradskom upravom, prati zaraženost komaraca.

“U 36 uzoraka komaraca sakupljenih na teritoriji grada, prigradskih naselja i sela u prvoj polovini ovog meseca, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je samo u jednom. Reč je o uzorku sa Klise. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom”, navodi Aćimović.

U prethodna dva kruga testiranja – u prvoj polovini jula i u drugoj polovini istog meseca, analizirani su uzorci sa sličnog broja lokacija, a prisustvo virusa nije potvrđeno ni u jednom.

“Takav rezultat je očekivan jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena. Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi”, objašnjava Aćimović.

Izvor: 021
Foto: Pixabay