Početna Gradske teme Veterničani traže novi zonsko-tarifni sistem

Veterničani traže novi zonsko-tarifni sistem

12400952_539739046202204_2762787560789285294_n

– Gradska uprava za saobraćaj i puteve i Gradsko saobraćajno preduzeće rade analizu u gradskom i prigradskom prevozu – kaže načelnica Gradske uprave za saobraćaj, Viktorija Paunović povodom zahteva žitelja iz Veternika da se izmeni zonsko-tarifni sistem i da Veternik bude u prvoj zoni gradskog prevoza.

– Tek kada se uradi analiza, znaće se koje autobuske linije će menjati trase kretanja i kojoj će zoni pripadati. Uzimajući u obzir obim posla, ne možemo tačno znati kad će se stvoriti uslovi za izmenu tarifnog sistema.

Međutim, žitelji Veternika su nestrpljivi: predstavnik Inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa od građana, Jovan Petković, kaže da su pre nekoliko meseci obavestili predstavnike lokalne samouprave o zahtevu da Veternik bude u prvoj zoni, i Gradu prosledili peticiju s 1.500 potpisa.

– Kartu u jednom pravcu na relaciji Vetrnik – Novi Sad plaćamo 110 dinara – navodi Petković. – Prva zona je do stadiona “Vujadin Boškov” pa karta košta 55 dinara, a od te stanice pa do Doma za decu i omladinu je druga zona i karta se naplaćuje 110 dinara. To je duplo, premda je ta deonica duga tri i po kilometra.

Petković kaže da od Novog Sada do Veternika ima osam kilometara. Po njegovim rečima, od predstavnika lokalne samouprave imaju obećanje, ali smatra da dugo čekaju.

– U oktobru smo predali inicijativu i evo, puna tri meseca se nije ništa pokrenulo – navodi on i dodaje da se nada da će se, ipak nešto promeniti.

Član Gradskog veća za saobraćaj Nemanja Vukčević izjavio je svojevremeno, čim je inicijativa stigla u Grad, da će lokalna samouprava pokušati da udovolji žiteljima Veternika iako za građansku ili narodnu inicijativu po Statutu grada Novog Sada treba da se potpiše najmanje deset odsto građana u odnosu na broj stanovnika.

Vukčević je kazao da, uprkos tome što Gradsko saobraćajno preduzeće treba da posluje tržišno, treba imati svest o svrsi javnog prevoza koji treba da je u službi svih građana.

– Uočili smo neke nelogičnosti u dužini trase i ceni karte. Problem koji imaju žitelji Veternika verovatno nije usamljen jer sigurno postoji još putnika s takvim ili sličnim problemom – rekao je Vukčević

Izvor: Dnevnik
Foto: Facebook