Početna Gradske teme Veternik dobija spomenik srpskom vojniku dobrovoljcu

Veternik dobija spomenik srpskom vojniku dobrovoljcu

0

Na kružnom toku u Veterniku do novembra i obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta, postaviće se spomenik srpskom vojniku dobrovoljcu, saznaje 021.rs.

Inicijativu da Veternik dobije ovakvo obeležje dali su lokalna mesna zajednica, nekoliko udurženja i meštana Veternika. Oni su u predlogu naveli da žele da naselje dobije obeležje koje će podsećati na prve stanovnike ovog naselja i njegove osnivače, srpske vojnike invalide koji su oslepeli u bici na Veterniku.

Spomenik koji bi trebalo da predstavlja srpskog vojnika u uniformi u dinamičnom pokretu, verovatno jurišu, visine od oko tri metra sa postamentom, prema načelnoj ideji trebalo bi da bude postavljen na kružnom toku, ali još uvek nije doneta konačna odluka dok urbanisti ne obave analize.

Direktor JP “Urbanizam” Dušan Miladinović za 021.rs navodi da se proveravaju uslovi za postavljanje spomenika, kao što je lokacija, njegova veličina, oblik, itd. Prema njegovim rečima, ima još dovoljno vremena da se obave pripreme i spomenik izradi do novembra kada će biti obeležavanje stogodišnjice, jer je izrada ovog monumenta jednostavnija od spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, koji će biti postavljen na Trgu republike i za čiju izradu već uveliko traju pripreme.

– Ovo je inicijativa građana i udruženja iz Veternika, koja je došala preko mesne zajednice i u njoj se traži lokalitet za postavljanje spomenika srpskom dobrovoljcu povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta. Urbanizam sada razmatra lokaciju, dok će vajar u saradnji sa nama i Zavodom za zaštitu spomenika kulture predložiti kako će spomenik izgledati – kaže Miladinović.

Podizanje spomenika srpskom vojniku dobrovoljcu u Veterniku ušlo je u zvanični deo programa obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, odnosno ulaska Srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata 9. novembra 1918. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen