Početna Gradske teme Video: Zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu održali štrajk upozorenja

Video: Zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu održali štrajk upozorenja

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

U Srpskom narodnom pozorištu danas je održan jednosatni štrajk upozorenja 177 zaposlenih zbog smanjenja plata.
U štrajku je učestvovala trećina kolektiva, odnosno radnici koji rade u tehničkom sektoru i kojima su smanjene plate po nalogu pokrajinske budžetske inspekcije. Njima su plate, pored ranijih 10 odsto smanjenja po vladinoj uredbi, sada umanjene za još nekoliko hiljada dinara, jer je inspekcija ustanovila da koeficijenti za izračunavanje plata nisu u skladu sa zakonom. Večeras će, na predstavi u Maloj sali, publici biti pročitano obaveštenje o tome zašto radnici protestuju.
Predstavnici sindikata SNP-a kažu da će za 8 dana stupiti u štrajk ukoliko ne bude pronađeno rešenje za isplatu njihovih zarada. Kako kažu, za trenutnu situaciju su krivi uprava pozorišta, pokrajinska vlada i ministarstvo kulture, koji su doveli do toga da se ne priznaju specifičnosti zanimanja zaposlenih u ovoj ustanovi.
Zaposleni u SNP-u kažu da ne traže da se smanje plate njihovih kolega u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali da traže da se u Novom Sadu primeni isti princip isplate plata. Oni od nadležnih traže da se nađe rešenje da plate budu vraćene na nivo pre umanjenja koeficijenata.
Tokom obraćanja predstavnika sindikata novinarima, došao je i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević, koji je demantovao da je uprava kriva za ovu situaciju. On je naveo da su preduzeli sve što mogu u skladu sa zakonom, ali da moraju da poštuju zakon i uredbe oko isplate zarada i visine koeficijenata. Milosavljević je dodao i da podržava radnike u njihovim zahtevima, jer plate u ovom iznosu ne smatra prihvatljivim za zaposlene.

Autor: 021.rs