Početna Gradske teme Škola za novinare i urednike CPG: Šansa za učenje i posao

Škola za novinare i urednike CPG: Šansa za učenje i posao

NovinarskaSkola

 Generacija 2014: Sa proslave podele diploma u Galeriji Matice srpske

Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u „Color Press Grupi“ počinje u subotu 14. marta i trajaće do 12. juna. Ova kompanija kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja, 11 internet portala i 10 konferencija u šest republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe, a prednost dobijaju kanidati koji prođu ovaj kurs. Iz svake generacije oko pet najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG.

Školu za novinare i urednike su mi preporučili prijatelji. Mnogo toga sam naučio u njoj i što je najbitnije pronašao sebe i pravac kojim želim da idem. Opredelio sam se za tabloide, moj talenat je prepoznat, te sam veoma brzo postao deo velike kompanije. Živim svoj san, radim ono što volim i svima koji misle da poseduju talenat za novinarstvo preporučujem ovu školu – kaže polaznik zimskog semestra Milan Milošević.

I njegova koleginica Vladislava Milovanović smatra da je Škola za novinare i urednike mesto gde može mnogo da se nauči, pre svega o štampanom novinarstvu, od pisanja vesti iz različitih oblasti do intervjua.

Svakako je dragoceno iskustvo za svakog ko želi više da sazna i da se ozbiljnije bavi ovom strukom. Naučila sam mnogo ne samo o novinarstvu,već i pregršt korisnih stvari o radu na sebi i razvoju ličnosti u daljem, kako profesionalnom, tako i uopšte, privatnom životu. Naravno, šlag na torti u celoj priči je i fenomenalno druženje sa kolegama, ljudima sličnih interesovanja – kaže Vladislava.

U školi za novinare i urednike polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca se prilagođavaju za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim se izdavanjem CPG bavi. Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Igor Conić, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Ivan Vuković, Nadežda Jokić, Vesna Tamburić, Jordan Ginović, Dragan Kecman ali i kolege iz drugih medija kao što su Aleksandar Filipović, Vesna Dedić, Duška Jovanić, Marina Kosanović, Bora Otić, Vesna de Vinča, Zoran Torbica, Snežana Dakić i mnogi drugi.

Predavači su se trudili da nas upute u tajne novinarskog zanata i da nam daju pregršt praktičnih saveta koji će nam koristiti u praksi. Gledali su da budu interesantni i iz svog bogatog novinarskog iskustva su nam pričali detalje i anegdote koji su nas kao buduće novinare zanimale. Njihovi saveti su za nas početnike u ovom poslu dragoceni i svakako da ćemo ih kroz praktičan rad primenjivati – kaže polaznica Svetlana Bojanić. Ona je dodala da je jedina mana koju je uočila tokom trajanja škole bila fokusiranje na vesti tabloidnog sadržaja.

Akcenat je bio na Svetu, Skandalu i Staru, a znamo da Color Press Grupa nudi širok spektar novina i časopisa sa najrazličitijim temama koje nisu samo vezane za tabloide. Svakako da je potrebno uvrstiti tokom obuke i teme koje nisu ovog sadržaja kako bi svako mogao da iskaže svoj talenat i potencijal i da se pokaže u sferi koja mu najviše odgovara. Iz ove škole nosim lepa iskustva i preporučila bih je svojim poznanicima i prijateljima – rekla je Svetlana.

Čak i za ljude koji su već neko vreme u novinarskoj profesiji, CPG škola može biti dobar način da se ovaj zanat usavrši.

Škola je bila jedno lepo iskustvo za mene. Iako se bavim novinarstvom vec duže vreme stekla sam dosta novog znanja o ovom divnom zanatu., kao i nove kontakte i prijateljstva – kaže Ivana Knežević.

I njena koleginica Gordana Bjelajac, koja je takođe godinama u novinarskim vodama, smatra da joj je ova škola bila od velikog značaja.

Iako sam se ovom profesijom bavila više od decenije pre pohađanja ove nastave, potvrdilo se ono što veoma retko čujem, ali sve češće izgovaram, da nije stvar u tome da se misli, nego da se zna. Sigurna sam da ovaj projekat CPG treba nadograditi, još više ga reklamirati i pretvoriti ga u novi brend ove kompanije – misli Gordana.

Časovi prolećnog semestra Škole za novinare i urednike će se održavati subotom od 10 do 15.15 sati u prostorijama Color Press Grupe u Novom Sadu, Temerinska 102. Upis traje do utorka 3. marta, a participacija košta 11.880 dinara. Color Press Grupa stipendira sa po jednom školarinom jednog polaznika romske nacionalnosti i jednog polaznika sa invaliditetom. Više informacija o školi i načinu prijave možete pronaći na sajtu www.novinarskaskola.rs. Broj mesta je ograničen.

Autor: Alisa Varga