Početna Gradske teme Vidikovac u Sremskim Karlovcima i česma “Četiri lava” zatvoreni do proleća

Vidikovac u Sremskim Karlovcima i česma “Četiri lava” zatvoreni do proleća

0

Vidikovac na Magarčevom bregu u Sremskim Karlovcima biće zatvoren za posetioce do 31. marta naredne godine, odlučili su nadležni u Opštinskoj upravi. Do istog datuma obustavljen je i dotok vode na česmi „Četiri lava“.

Kako napominju u Opštinskoj upravi, svaki ulazak na prostor kompleksa Vidikovac smatraće se kao protivpravan i lokalna samouprava se u tom slučaju ograđuje od eventualne štete.

Tu meru nadležni u opštini primenjuju godinama da bi se sprečilo moguće smrzavanje vode u bazenu česme i šteta koja iz toga može nastati, kao i povređivanje posetilaca na Vidikovcu tokom zime u slučaju poledice i leda.

Vidikovac je mesto sa koga se pruža pogled na Sremske Karlovci, njegove kulturno-istorijske spomenike i bačku ravnicu. Najznačajniji deo Vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa na kojima se nalazi pozlaćeni krst, podignut na mestu na kojem se pre više decenija nalazio drveni krst, i skulptura pesnika Duška Trifunovića.

Česma „Četiri lava“ je jedna od najpoznatijih građevina u starom jezgru Sremskih Karlovaca, kao Prostorne kulturno-istorijske celine izuzetnog značaja za Srbiju.

Izvor: novisad.com
Foto: Wiki/Vuk