Početna Gradske teme Virus Zapadnog Nila detektovan kod komaraca u Novom Sadu i Beočinu

Virus Zapadnog Nila detektovan kod komaraca u Novom Sadu i Beočinu

0

Prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je u dva od 55 uzoraka komaraca sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine. Kako su saopštili iz „Ciklonizacije”, ovaj virus detektovan je kod komaraca u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević u opštini Beočin.

Prisutvo ovog virusa u populaciji komaraca prati se kontinuirano od početka sezone, a ovo su prvi ovogodišnji uzorci koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila. Virus u populaciji komaraca pojavljuje se upravo krajem sezone, odnosno krajem jula i u avgustu, u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova.

– U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini, „Ciklonizacija“, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo ovog virusa kod komaraca. Tokom cele sezone testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove godine. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Prema njegovim rečima, to preduzeće je tretiralo komarce u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, a nakon toga i u Adamovićevom naselju.

Kako kaže Aćimović, zbog dosta neobičnih hidrometeoroloških uslova koji su pratili ovogodišnju sezonu borbe protiv komaraca, virus se pojavio u populaciji komaraca nešto kasnije nego što je to uobičajeno – krajem jula i početkom avgusta.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay