Početna Gradske teme Virus Zapadnog Nila pronađen u komarcima na Salajci, Ribarskom ostrvu i na...

Virus Zapadnog Nila pronađen u komarcima na Salajci, Ribarskom ostrvu i na Novom groblju

komarac

Nakon Petrovaradina i Veternika, virus Zapadnog Nila pronađen je i u komarcima na Ribarskom ostrvu, Salajci i na Novom groblju. Podaci Zavoda za biocide i Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju prisustvo virusa na sve više lokacija u Srbiji, pa i u Vojvodini, a nakon Novog Sada i Beograda, virus je najdominantniji u Pančevu (na čak devet lokacija) i u Šapcu.

Podsetimo da uzorkovanje i analizu komaraca na ovaj virus obavljaju i novosadska Ciklonizacija i Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji su ranije ustanovili prisustvo virusa u Petrovaradinu i u Veterniku, kao i odsustvo virusa u 13 uzoraka sa Limana, Klise i iz prigradskih naselja.

Vođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, Ciklonizacija je pojačano zaprašivala komarce na nekoliko lokacija, a posebno na Avijatičarskom naselju i Novom naselju.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је virusnо оbоljеnjе које sе prеnоsi ubоdоm коmаrаcа. Glаvni prenosnik je vrsta коmаrca која је оdоmаćеnа i коd nаs, a glаvni rеzеrvоаr zаrаzе su rаzličitе vrstе pticа u којimа sе virus оdržаvа, dок је čоvек slučајni, slеpi dоmаćin, јеr sе infекciја virusоm Zаpаdnоg Nilа sа njеgа dаljе nе prеnоsi.

Autor: Gorica Nikolin