Početna Gradske teme Višak stomatologa u Domu zdravlja uskoro bi mogao da ostane bez posla

Višak stomatologa u Domu zdravlja uskoro bi mogao da ostane bez posla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novosadski stomatolozi uskoro bi mogli da ostanu bez radnih mesta, zbog otpuštanja viška zaposlenih kroz plan Vlade i Ministarstva zdravlja. Racionalizacija u sektoru stomatologije tek je počela, a ustanovama se dostavljaju kadrovski planovi po opštinama, sa analizom stanja i određenjem viška radnih mesta.

Odluku o racionalizaciji Vlada Srbije donela je 2. oktobra i prenela je ministarstvu, sa kriterijumima za utvrđivanje viškova. Jedna od ustanova koju će pogoditi otpuštanja je i Dom zdravlja “Novi Sad”, a koliki broj od 218 zaposlenih stomatologa je višak biće poznato uskoro. Inače, od ukupnog broja stomatologa, 188 zaposleno je na teret RFZO, a 30 je “na tržištu” (takozvani frilenseri).

Reprezentativni sindikati bore se da kriterijumi otpuštanja budu fer za sve, odnosno da veće šanse da dobiju otkaz ne budu imali radnici zaposleni preko “tržišta” u odnosu na zaposlene preko državnog fonda.

Sindikat smatra da u zdravstvu nema viška zaposlenih, ali ako ga bude, Sindikat će se uključiti u onom delu koji mu omogućuje zakon i založiće se za izradu što objektivnijih i kvalitetnijih kriterijuma u ustanovi, da bi se zaštitili radnici i ispoštovala zaštita socijalno ugroženih zaposlenih (majke, trudnice, dva zaposlena iz iste porodice i slično)“, navode za 021 u Sindikatu zaposlenih Doma zdravlja “Novi Sad”.

Sindikati su složni u jednom – prava stomatologa treba da se zaštite time što će im se omogućiti zaposlenje na novom radnom mestu, a to može da bude urađeno otvaranjem novih, dežurnih odeljenja stomatologije u Novom Sadu. Problem je – gde.

Naime, poznato je da Novi Sad nema opštu bolnicu, kao ni noćnu stomatološku službu, već se takvi hitni slučajevi saniraju u ustanovama tercijarne zaštite (KCV, instituti u Kamenici). Međutim, kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za zdravstvo, nema potrebe da se otvara novo odeljenje za dežurne stomatologe, jer ovih stručnjaka ima dovoljno za sve Novosađane u redovnim smenama, kao i subotom u obe smene. “Time je pokrivenost rada stomatološke službe daleko efikasnija, sa orijentacijom pacijenata na izabranog stomatologa, što dugoročno posmatrano postavlja imperativ zdravstveno preventivnog rada u stomatologiji“, kažu u GU za zdravstvo.

Dom zdravlja potvrđuje da je racionalizacija tek počela, te da je rano za krajnje prognoze. “Svi zaposleni u Domu zdravlja su jednaki u pravima i obavezama i racionalizacija bi se radila po strukturi, tj specijalnostima (oralni hirurzi, dečiji stomatolozi, protetičari..), a ne po principu ‘tržište/fond’. Te specijalnosti su propisane i određene normativom po broju stanovnika“, objašnjavaju u Domu zdravlja.

Kriterijumi za “seču” radnih mesta su:

– Ne može se otpuštati u ustanovama u kojima ne postoji višak
– Ukoliko postoji višak, prednost u napuštanju radnog mesta imaće oni koji dobrovoljno odu, te radnici blizu penzije i oni sa najnižim ocenama rada
– Višku se može omogućiti prelazak na drugo radno mesto u kojem je manjak tog kadra
– Manje šanse da budu otpušteni imaju stomatolozi sa decom tj. obavezom izdržavanja; Takođe, ukoliko su u ustanovi zaposleni i muž i žena, ne mogu oboje biti otpušteni
Inače, direktorima se daje mogućnost da imaju veći broj zaposlenih od predviđenog kadrovskim planom, ali će te ljude plaćati iz sopstvenih sredstava, uz punu odgovornost. Očekuje se da će tehnološki višak u Novom Sadu biti poznat u narednih nekoliko dana.

Autor i foto: 021.rs