Početna Gradske teme Više od 1.000 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju za 24...

Više od 1.000 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju za 24 sata

0

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat izjavio je jutros da su u protekla 24 časa imali rekordnih 1.024 pregleda u kovid ambulanti na Novom naselju.

Kako je naveo, od tog broja je oko 700 ljudi bilo na prvom pregledu, a oko 300 na kontroli ili su došli zbog prekida izolacije.

On je precizirao da je testirano više od 70% pacijenata i na PCR i na antigenskom testu i do jutra se pokazalo da je više od 420 njih bilo pozitivno na kovid-19, što je oko 60 odsto.

Bojat je podsetio da od petka u kovid centru na Novom naselju radi 125 radnika Doma zdravlja, raspoređenih u 25 ekipa. Na jedan ulaz ulaze pacijenti koji dolaze prvi put, a na drugi oni koji su na kontrolama.

Direktor novosadskog Doma zdravlja kaže i da je primećen dolazak pacijenata iz drugih opština, posebno u noćnim satima.

Govoreći o radu u drugim redovnim ambulantama, naveo je da imaju dnevno pet do šest hiljada drugih pregleda i intervencija. Bojat je za TV Prva naveo i da je primetno da u ambulantama koje redovno rade ima sve više pacijenata koje upućuju iz privatnih ordinacija zbog raznih zahvata, pa su tako u petak imali čak 584 takva pacijenta.

Vučević: Momenat kada će se “lomiti utakmica na terenu”

Situacija u Novom Sadu je i dalje veoma teška i izazovna, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević na TV Pink. On je rekao da je pritisak na zdravstveni sistem veliki i da Dom zdravlja radi 24 sata, bez prestanka.

– Dnevno imamo između 300 i 500 novoinficiranih, iako poslednjih dana vidimo da nemamo dodatno povećanje ovog broja, svakodnevno registrujemo visoke brojke. Očigledno da sada ulazimo u momenat kada će se “lomiti utakmica na terenu”. Važno je da građani razumeju da smo svi deo rešenja problema i mislim da većina to i shvata – rekao je Vučević.

Proglašenje vanredne situacije je, kako je rekao, crveni alarm i jasan znak stanovnicima Novog Sada da je situacija kritična.

– Ne želimo da sprovodimo kažnjavanja, ali ako neko ugrožava sebe, druge i naš zdravstveni sistem, biće sankcionisan – rekao je gradonačelnik.

Na pitanje hoće li Novosadski sajam postati kovid bolnica, Vučević je odgovorio da to trenutno nije u planu, ali da u slučaju potrebe može da se realizuje za 24 sata uz pomoć Vojske Srbije.

Izvor: 021/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay