Početna Gradske teme Više od 1.200 tona opasnog otpada nađeno u industrijskoj zoni u Novom...

Više od 1.200 tona opasnog otpada nađeno u industrijskoj zoni u Novom Sadu

0

Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine pronašla je 1.289 tona opasnog otpada skladištenog bez dozvole u sklopu industrijske zone u Novom Sadu.

Inspektori su ovaj otpad pronašli kada su u oktobru 2019. godine izvršili vanredan terenski nadzor nad operaterom “Eco-Logistica” Novi Sad koji je, u tom trenutku, posedovao dozvolu za skladištenje otpada na lokaciji u Primorskoj ulici.

Međutim, u toku nadzora, utvrđeno je da je ova firma skladištila više od 1.200 tona opasnog otpada u zatvorenom objektu u Industrijskoj bb, bez dozvole za skladištenje, potvrđeno je za 021 u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Primera radi, nađena količina otpada je približno teška kao 650 automobila ili 200 afričkih slonova.

Naišavši na ovoliku količinu opasnog otpada skladištenog mimo dozvole, inspektor na slučaju je doneo rešenje kojim se naređuje firmi “Eco-Logistica” da nađeni otpad ukloni i preda pravnom licu ovlašćenom za upravljanje otpadom.

Na predlog inspektora, ovom operateru je, krajem decembra 2019. godine, oduzeta dozvola za skladištenje opasnog otpada.

Kako je za 021 potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, protiv operatera i odgovornog lica A. U. podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Predistražni postupak je u toku.

Ovaj primer nedozvoljenog skladištenja opasnog otpada nije usamljen slučaj. Kako je nedavno pokazao izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), opasan otpad stvoren u okviru industrijskih kompleksa u Vojvodini se uglavnom ne skladišti na tehnički ispravan i zakonski način.

Trenutno je, na primer, pred kikindskim sudom u toku postupak protiv novosadske firme “Eko-Hemik” i odgovornog lica zbog nezakonitog skladištenja otpada na 5.000 kvadratnih metara u Kikindi. Skladištena je kontaminirana ambalaža, pesticidi, filteri od ulja iz automobilske industrije, kao i organski opasni otpad. Preduzeću “Eko-Hemik” je oduzeta dozvola za skladištenje opasnog otpada.

Pre dve godine u krugu novosadske fabrike “HINS” pronađeno je 1.816 tona opasnog otpada koji je sadržao ulja sa teškim metalima i druge supstance koje su kancerogene i opasne po život. Zakupac prostora fabrike “HINS” Jovica Stepanov tada je uhapšen, a protiv njega i još pet lica je pokrenut krivični postupak, naveli su za 021 u Osnovnom javnom tužilaštvu. Nakon što je tužilaštvo prikupilo dokaze, postupak je prešao u nadležnost Osnovnog suda u Novom Sadu, gde još uvek traje.

Opasan otpad pronađen je u Pančevu na lokaciji unutar bivše Industrije stakla “Pančevo”. Skladištila ga je novosadska firma “Promist”. Krivični postupak koji je protiv nje i odgovornih lica pokrenut pred Osnovnim sudom u Pančevu, obustavljen je, jer je tužilaštvo odustalo od optužnice.

Pored dugih i obustavljenih sudskih postupaka, kao i blagih sankcija, odlaganje otpada u Vojvodini opterećeno je brojnim problemima, a jedan od ključnih izazova predstavlja i nedovoljan broj inspektora.

Ovo za posledicu ima i to da Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine nije sačinila strateški (višegodišnji) plan inspekcijskog nadzora. Svake godine, ovaj inspektorat donosi godišnji plan inspekcijskog nadzora, u okviru kog se planira kontrola nadziranih subjekata koji vrše upravljanje industrijskim otpadom, navode za 021 u ovom Sekretarijatu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay