Početna Gradske teme Više od 3.000 dece nije primljeno u novosadske vrtiće

Više od 3.000 dece nije primljeno u novosadske vrtiće

Ukupno 3.328 dece nije primljeno u vrtiće “Radosnog detinjstva” na ovogodišnjem konkursu.

Na spisku primljene dece su 1.042 mališana, što znači da se ove godine prijavilo tri puta više dece nego što ima mesta u vrtićima.

Na spisku odbijene dece su 1.872 mališana, na neraspisana mesta je konkurisalo njih 1.435, dok je na spisku i 21 beba koja ne ispunjava kriterijume konkursa. To znači da su konkurisale bebe koje su rođene posle 28. februara i nisu napunile potrebnih šest meseci da bi bili na konkursu.

Svi odbijeni nalaze se sada na listi čekanja. Kako za 021 objašnjava koordinatorka službe za upis, ispis i premeštaj u “Radosnom detinjstvu” Ružica Svorcan, ustanova će tražiti od Grada da proširi normativ upisa za 20 odsto, što će značiti da će mališani koji su sledeći po bodovima na listi čekanja uspeti da budu upisani u vrtić.

Nadamo se da će biti proširenja, nekima to mnogo znači. Naravno, ne možemo u svakom vrtiću da primenjujemo proširenje od 20 odsto – u pojedinim vrtićima je ta norma već popunjena, u nekim vrtićima sobe su neuslovne za takva proširenja, ali postoje vrtići u kojima ćemo to moći“, navodi Svorcan.

Inače, upis u vrtiće obavlja se tokom cele godine.

Roditelji primljene dece treba da do 17. jula dođu u upravu Predškolske ustanove u Pavla Simića 9 kako bi potvrdili upis i potpisali ugovor. Uslov za zaključivanje ugovora je da roditelj, odnosno zakonski zastupnik deteta, prilikom zaključenja ugovora, priloži potvrdu Doma zdravlja, kao i potvrdu da je dete vakcinisano.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay