Početna Gradske teme Na Institutu u Kamenici ugrađena srčana pumpa koja zamenjuje rad srca

Na Institutu u Kamenici ugrađena srčana pumpa koja zamenjuje rad srca

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici prošle nedelje pacijentu je ugrađena mehanička srčana pumpa koja pomaže rad leve komore tzv. LVAD.

Ove pumpe kako su pojasnili u Institutu ugrađuju se pacijentima kojima je teško oštećena funkcija leve komore, čime se obezbeđuje odgovarajuće snabdevanje krvlju svih organa i organskih sistema, kao i njihova normalna funkcija, što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života.

Ovom složenom operacijom rukovodio je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandar Redžek, a izvedena je u saradnji sa stručnim timom Kliničkog centra Srbije na čelu sa prof. dr Svetozarom Putnikom. Postoperativni tok i oporavak operisanog pacijenta kako saopštavaju u Institutu protiču uredno i bez komplikacija.

Ugradnja mehaničke pumpe u IKVB Vojvodine nastavak je u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insufluencijom i u potpunosti zamenjuje funkciju srca do transplantacije, koja zavisi od raspoloživih donora.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here