Početna Gradske teme Više od 40 odsto žitelja Novog Sada nema poverenja ni u jednu...

Više od 40 odsto žitelja Novog Sada nema poverenja ni u jednu državnu instituciju

0

centar S.Miletic1

Istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija “Ninamedia” pokazalo je da 20,4% Novosađana najviše veruje Vojsci Srbije.

U Vojsku Srbije najviše poverenja imaju muškarci stariji od 60 godina, zaposleni u privatnom sektoru i penzioneri.

Posle Vojske najviše poverenje žitelja Novog Sada ima školstvo u koje veruje 14,3 odsto ispitanika, među kojima dominiraju žene, učenici i studenti. Međutim, prema podacima agencije, sa porastom godina starosti opada i stepen poverenja u obrazovni sistem.

Na trećem i četvrtom mestu među institucijama kojima veruju Novosađani su zdravstvo i policija za koje se izjasnilo nešto više od 11 odsto građana (zdravstvo – 11,9, policija – 11,3 odsto).

Prema ovom istraživanju, 40,2 odsto žitelja Novog Sada nema poverenja ni u jednu instituciju, a kao najčešći razlog navedeni su korupcija (9,2 odsto), loša organizacija, odnosno neprofesionalnost (8,5 odsto) i loše lično iskustvo (6,2 odsto).

Najveće nepoverenje u institucije zabeleženo je kod starosne grupe od 45-59 godina, te kod građana zaposlenih u privatnom sektoru i kod nezaposlenih građana.

Najmanje poverenja Novosađani imaju u sudstvo kome veruje svega 1,9 odsto ispitanika.

Kod institucija u koje građani imaju najviše poverenja kao glavni razlog za poverenje navodi se dobro obavljen posao (15,8 odsto) i lično iskustvo (7,4 odsto).

Kako se navodi u saopštenju, istraživanje javnog mnjenja Novog Sada sprovedeno je telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika sa teritorije Grada Novog Sada.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications