Početna Gradske teme Više od 500 ulica bez imena u Novom Sadu

Više od 500 ulica bez imena u Novom Sadu

U Novom Sadu i okolini je više od 500 ulica bez naziva.

Po Uredbi o adresnom registru, do kraja godine sve ulice u Srbiji moraju dobiti nazive. U elaboratu koji je izradio Republički geodetski zavod, navedeno je više od 500 bezimenih novosadskih ulica.

Predsednica Komisije za davanje imena ulicama Kristina Meneši kazala je da je do sada Komisiji upućeno više od 300 predloga. Najveći broj pristigao je za nove ulice u Veterniku, na Sajlovu, u Futogu, Rumenki i Velikom Ritu, piše “Dnevnik”. Komisija je primila predloge kako od građana, tako i od ustanova kulture i različitih udruženja.

Među predlozima našla su se imena vajara Jovana Soldatovića, kompozotora Rudolfa Bručija, lingvistkinje Milke Ivić, slikara Jovana Bikickog, arhitekte Pavla Žilnika.

Prema njenim rečima, Komisija stalno dobija predloge za nazive ulica, ali je potrebno da se građani u još većoj meri uključe u proces predlaganja, jer je plan da do kraja mandata Komisije svaka ulica u gradu dobije ime. Novi Sad prednjači sa 120 predloga, zatim slede Veternik sa 55, Rumenka sa 25, Futog 24, Čenej 23, Kać 20, Kovilj 19, Budisava i Begeč sa po devet, Stepanovićevo sa sedam i Kisač sa šest.

Građani koji žele da predlože ime, to mogu učiniti slanjem pošte Komisiji Skupštine grada za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi, Žarka Zrenjanjina 2 ili ih predati na pisarnici Skupštine. Rok za predaju ne postoji, ali je potrebno da predlozi budu obrazloženi i da se odnose na oblast kulture, nauke i umetnosti.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos