Početna Gradske teme Skoro hiljadu potpisa podrške doktoru iz Sremske Mitrovice koji je premešten jer...

Skoro hiljadu potpisa podrške doktoru iz Sremske Mitrovice koji je premešten jer je otkrio broj obolelih

0

Više od 750 građana potpisalo je onlajn peticiju kojom se pruža podrška dr Stevanu Orelju, specijalisti iz Opšte bolnice Sremska Mitrovica, koji je premešten na radno mesto u drugom gradu nakon što je otkrio broj hospitalizovanih u ovom sremskom mestu.

Građani Sremske Mitrovice već duže vreme traže informacije o broju obolelih, preminulih i hospitalizovanih, ali nikakvu informaciju ne dobijaju.

U Fejsbuk grupi “Mitrovica na Savi” redovno dele svoja pitanja, a kad je jedan od građana pitao kako je moguće da se u celoj Srbiji prati stanje na dnevnom nivou, a u Mitrovici nema nikakvih informacija, oglasio se dr Orelj.

“Neurologija je pretvorena u kovid odeljenje. Za sada ima 15 pacijenata. Svi komplikovaniji pacijenti se šalju u Klinički centar Vojvodine. Imamo portparola u OB koji ne radi svoj posao”, napisao je dr Stevan Orelj 6. jula i naišao na podršku sugrađana.

Međutim, potez se nije svideo N. N. osobi koja je protiv njega podnela krivičnu prijavu. Dr Orelj je za N1 rekao da ga prijava tereti za “izazivanje panike i nereda”, iako njemu nije jasno kako je iznošenjem informacije o broju obolelih izazvao paniku i nered.

On je potom, kako kaže za N1, izmešten da radi u Rumi.

Peticija podrške ovom doktoru pojavila se 21. jula onlajn i nju je do sada potpisalo više od 750 ljudi. Među razlozima za podršku, jedan potpisnik je naveo: “Zato što je za razliku od predstavnika štaba i stvarno odgovornih lica koji su postupali neodgovorno, jedini postupio odgovorno i istinito obavestio javnost o tačnim podacima”.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je za portal ozon.rs da je “nedozvoljeno da se iznose informacije iz ustanove bez dozvole”.

“Bez dozvole uprave bolnice, ali ja sam povodom toga konsultovao više instance, pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i mi lično nismo ništa preduzimali sem što smo poslali cirkularno obaveštenje kolegama da bez konsultacije sa menadžmentom bolnica ne daje nikakvu izjavu”, rekao je dr Vrcelj i negirao da je bolnica podnela krivičnu prijavu protiv svog lekara.

Inače, peticiju je pokrenula Grupa građana “Grad za sve nas” u Sremskoj Mitrovici, koja je kao opozicija ušla u lokalni parlament na upravo održanim izborima i čiji je član dr Stevan Orelj. On je kao šesti kandidat za odbornika na listi ušao u skupštinu opštine.

Kad je reč o informacijama koje trenutno postoje za Sremsku Mitrovicu, 132 osobe zaražene su virusom korona, devetoro pacijenata ima težu kliničku sliku i na respiratoru su, dok je dvoje preminulo od prošlog četvrtka do jučerašnjeg dana. Ove podatke iznosi lokalni krizni štab otkako se digla prašina, rekao je dr Orelj za N1.

Inače, njemu je podršku pružila i nedavno oformljena inicijativa lekara “Ujedinjeni protiv kovida”, čije je otvoreno pismo potpisalo više od 2.700 medicinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay