Početna Gradske teme Više od polovine mladih živi sa roditeljima

Više od polovine mladih živi sa roditeljima

group-609640_640

Oko 60 odsto mladih u našoj zemlji, uzrasta od 18 do 30 godina, živi pod roditeljskim krovom. Ni Novosađani nisu izuzetak. Iako je besparica najvažniji razlog, postoje i sociološki i psihološki faktori koji utiču na takozvanu produženu adolescenciju. Istraživali smo zbog čega mladi umesto samostalnosti biraju da budu “večiti podstanari” kod roditelja.

Zbog straha od osamostaljivanja i suočavanja sa lošijim kvalitetom života, mladi i do četvrte decenije žive sa roditeljima. Rast procenta mladih koji beže od samostalnosti beleži se u čitavom svetu, ističu sociolozi.

– Pronalazak sopstvenog doma odnosno iseljavanje iz roditeljskog podrazumeva izlazak na tri različita tržišta, to je tržište rada, to je tržište nekretnina i to je finansijsko tržište, ukoliko se, što je najčešći slučaj, uzimanje kredita za kupovinu prvog stana i svaka od ta tri tržišta poseduju sopstvene rizike i nesigurnosti – kaže Aleksandar Tomašević sa Odsekaza sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nemogućnost pronalaska posla i mala primanja glavni su razlozi koji mladi navode za ostanak pod roditeljskim krovom, međutim, stručnjaci smatraju da mladima nedostaju inovativnost i akcija umesto prepuštanja lagodnom životu.

– Kod nas je generalno način vaspitavanja takav da se deca ne uključuju u poslove u kući, da roditelji sve rade za svoju decu i da praktično naprave invalide od dece. To se pre svega vidi na muškoj ulozi koja je u savremenom svetu u gubljenju, opadanju, izgubila se ta odgovornost koju je muška uloga nekada imala, ne samo u materijalnom smislu, nego i u psihološkom, kao simbol stabilnosti – navodi Aleksandar Šibul, porodični terapeut.

Psiholozi smatraju da ukoliko deca ostaju u roditeljskom domu duže od tinejdžerskog doba, to dovodi do nižeg samopoštovanja, a javlja se i nezadovoljstvo i netrpeljivost kod obe strane. Da bi se promenio taj rastući trend, psiholozi smatraju da je potrebna reforma sistema školovanja, koja omogućava da se studije završe do 20. godine, te da se u najproduktivnijem dobu, od 20. do 30. proširuje porodica i razvija karijera.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay