Početna Gradske teme Vlada uredbom prekida obustavu rada u katastru

Vlada uredbom prekida obustavu rada u katastru

0

Vlada Srbije donela je uredbu o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu, kojim bi se praktično okončala obustava rada zaposlenih u katastru, ali sindikati najavljuju da će pokrenuti proces ispitivanja zakonitosti nove odluke.

Kada uđete u prostorije Službe katastra u Novom Sadu, dočeka vas jedna reč radnika: “Štrajk!”. Ipak, to bi moglo da bude drugačije od 12. aprila s obzirom na to da je Vlada Srbije 4. aprila donela Uredbu o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Ovim dokumentom određuje se koje sve poslove za vreme štrajka radnici RGZ moraju da obavljaju, od prijema zahteva do rada Komisija za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnosti. Takođe, ovom odlukom je definisano da direktor zavoda određuje kako će se taj minimum rada tokom štrajka obezbediti, ali i broj radnika koji su dužni da rade za vreme štrajka.

Predsednica Štrajkačkog odbora Tatjana Samardžija kaže za 021.rs da će sindikati pokrenuti postupak ocene zakonitosti odluke Vlade, ukazujući na to da je štrajk ustavno pravo.

“Uredba još nije stupila na snagu, to bi trebalo da se dogodi osmog dana od objavljivanja, pa ćemo u vezi sa tim doneti i odluku. Definitivno se ne može u toku štrajka doneti uredba o minimalnom procesu rada. Službe još uvek štrajkuju”, poručuje Samardžija.

Iako su zaposleni u Novom Sadu u štrajku, na sajtu RGZ najveći grad Vojvodine označen je kao jedan od gradova u kojima štrajka nema. To bi moglo da bude tako, jer je, kako kažu štrajkači, deo zaposlenih koji su zaposleni na određeno vreme ili preko ugovora, bio primoran da ne podrži štrajk. Ipak, u prostorijama Katastra u Jevrejskoj i Železničkoj građana na šalterima nema.

U saopštenju Štrajkačkog odbora stoji da je donošenjem Uredbe o minimumu procesa rada Vlada Srbije pokazala da je zabrinuta zbog štete i neprijatnosti kojima su izloženi građani.

“Uredba, kao i način njenog donošenja, otvaraju prostor za ocenu njene zakonitosti i utemeljenja u Ustavu. U tom smislu, pokrenućemo proces preispitivanja zakonitosti i mogućih posledica koje ona može da prouzrokuje. Štrajk zaposlenih je u toku i postupak uvođenja minimuma procesa rada, nakon 37 dana štrajka još nije zabeležen u našoj praksi, što otvara prostor za dodatna tumačenje”, poručuju u Štrajkačkom odboru.

Njih zabrinjava i to što, kako navode, Vlada okleva da sankioniše odgovorna lica za aktuelno stanje, ciljajući na direktor Borka Draškovića i saradnike, poručujući da oni ne služe “državi i narodu već bruci i sramoti”.

Štrajkači smatraju i da je obaveza vlade da se uspostavi kontrola nad RGZ, navodeći kao pozitivan primer nedavni sastanak ministra Zorana Đorđevića sa rukovodiocima organizacionih jedinica i sindikatima RGZ-a, kojem nije prisustvo direktor. Oni veruju da će u narednim danima pregovori sa Vladom dovesti do konačnog rešenja za zahteve štrajkača.

Podsetimo, radnici u RGZ stupili su u štrajk krajem februara, pošto prethodno nije ispoštovan Sporazum o prekidu štrajka koji je trajao duže od mesec dana. Rukovodstvo je nekoliko puta isticalo da je štrajk politički motivisan.

Izvor: 021
Foto: Pixabay