Početna Gradske teme Vladimir Jelić: Grad bi trebalo da subvencioniše razvoj IT sektora

Vladimir Jelić: Grad bi trebalo da subvencioniše razvoj IT sektora

Vladimir_Jelic_02

Mr Vladimir Jelić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje u Novom Sadu, podelio je sa našim čitaocima svoje mišljenje o radu Gradske vlade, rekao šta bi nova vlast trebalo prvo da uradi u gradu, kao i ko bi po njegovom mišljenju bio idealan gradonačelnik Novog Sada.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Novi Sad je godinama išao u pogrešnom pravcu. Urušavan je komunalni sektor grada prilično dugo i do te mere da su neka preduzeća, od vitalnog značaja za grad, kao na primer JKP “Čistoća” i “Gradsko zelenilo” bila bukvalno dovedena pred stečaj. Ni jedna investicija nije došla u grad koja bi obezbedila nova radna mesta za naše sugrađane, a broj nezaposlenih je rastao iz dana u dan. Korupcija je bila vidljiva na svakom koraku. Izborom aktuelne gradske vlasti ovi negativni trendovi su zaustavljeni i grad je konačno počeo da se razvija ravnomerno, sanirana su javna preduzeća, a otvoreno je i nekoliko novih fabrika koje su počele zapošljavati radnike. Naš grad sada ide u dobrom pravcu.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Novi Sad prednjači u odnosu na druge gradove u IT sektoru. Grad nije previše pomogao da se ova grana privrede razvije, nego se to dogodilo uspešnom saradnjom univerziteta i privrede. Verujem da bi grad trebalo da subvencioniše razvoj ove privredne grane jer ona u budućnosti može donositi možda i najveće prihode za grad. Novi Sad je uvek bio vodeći grad u prehrambenoj industriji, mašinskoj i mnogim drugim granama. Grad, zajedno sa republičkim i pokrajinskim vlastima mora ponovo da obezbedi takav ambijent u našem gradu, da se privuku investitori i ulažu u razvoj privrede našeg grada.

Ko bi po vašem mišljenju bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Gradonačelnik Novog Sada mora da ima veliko političko, ali i iskustvo u komunalnom sektoru grada. Potrebno je da bude harizmatična osoba, čovek koji je rođeni vođa i kog će ljudi pratiti. Važno je da ima viziju i da je spreman da radi 24 sata dnevno za svoj grad i svoje sugrađane. Upravo takav je Miloš Vučević.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Privatna arhiva