Početna Gradske teme Vlasnik kaćke “Sloge” osuđen za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta

Vlasnik kaćke “Sloge” osuđen za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta

0

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio biznismena Slobodana Šćekića po optužbi da je u posed svoje firme “Sloga” Kać, koju je kupio 2005. godine tokom privatizacije “nezakonito upisao 301 hektar i 86 ari državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije bilo predmet privatizacije”, pa se ono drugostepenom odlukom vraća državi.

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za “Dnevnik” da je potvrđena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su na po tri godine zatvora osuđeni većinski vlasnik kaćke “Sloge” Slobodan Šćekić, rukovodilac u Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad Milutin Ždero, pravnik u toj službi Stevan Boruš, i nekadašnja predsednica Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i pravima na njima za katastarsku opštinu Novi Sad Mirjana Milošević.

Osuđujuća presuda potvrđena je i za bivšeg referenta za unos podataka Službe za katstar nepokretnosti Nemanju Novakova, kome je izrečena godina zatvora i okrivljenoj Jasmini Nikolić, koja je, kao bivša članica Nadzornog odbora AD “Sloga”, osuđena na godinu dana zatvora.

Prema rečima Mirjane Piljić, za njih četvoro okrivljenih je ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Po naredbi apelacije, ponovo će se suditi bivšem referentu u Ministarstvu poljoprivrede Nikoli Jakšiću, Svetlani Oluški, koja je bila članica Komisije za izlaganje podataka o nepokretnostima na javni uvid, bivšem savetniku u Republičkom javnom pravobranilaštvu – Odeljenju Novi Sad Aci Ilievskom i bivšem inspektoru u Sektoru za stručni nadzor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Jovanu Vladisavljevu.

Bivši sudski veštak okrivljeni Bratislav Uzelac u međuvremenu je preminuo pa je protiv njega krivični postupak obustavljen.

Okrivljeni, za koje je sud utvrdio da su u tom periodu imali službeni položaj, osuđeni su za krivično delo zloupotrebe službenog položaja jer su “određenim radnjama ili propustima, omogućili Šćekiću sporni upis zemljišta”.

Šćekić je 2010. godine pomenuto zemljište u vidu osnivačkog uloga preneo u svojinu zavisnog privrednog društva “Sloga nekretnine” u Novom Sadu, čiji je on takođe vlasnik i direktor, pa je tako na nezakonit način stekao vlasništvo nad zemljištem koje je bilo u državnoj svojini i koje nije moglo biti predmet privatizacije.

Biznismenu Slobodanu Šćekiću sudilo se u odsustvu od početka procesa, jer je sve vreme nedostupan pravosuđu. Svi okrivljeni su negirali optužbe i tvrdili da nisu krivi.

Podsetimo, po presudi Specijalnog suda, donetoj prošle godine Šćekić je takođe bio osuđen na tri godine zatvora, ali je bio i obavezan da Republici Srbiji na ime obeštećenja uplati iznos od 434.315.616,11 dinara u roku od tri meseca, navodi se u saopštenju suda.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay