Početna Gradske teme Vlasnik kafića u Zmaj Jovinoj mora da traži dozvolu za baštu od...

Vlasnik kafića u Zmaj Jovinoj mora da traži dozvolu za baštu od vladike

igor

Igor Micić, vlasnik kafića u centru Novog Sada, ostao je ove godine bez bašte u Zmaj Jovinoj zbog nevidljive linije koju je zacrtala Eparhija bačka. Iako već dve godine ima baštu ispred lokala u Zmaj Jovinoj 21, ovo leto Gradska uprava za komunalne poslove odbila je njegov zahtev uz obrazloženje kako je blizu Vladičanskog dvora. Kako tvrde u toj upravi, Micićevi stolovi prelaze liniju do koje smeju da se postavljaju bašte da ne bi smetale vladiki Irineju, ali niko u gradu ne može da mu odgovori gde ona tačno počinje.

Obavestili su me u junu da ne mogu da postavim baštu, a sezona je počela u martu. Na žalbu mogu da mi odgovore i za dva meseca pa sam odlučio da tužim grad. Niko iz gradskih uprava i inspekcija neće da objasni gde tačno počinje ta linija od koje ne može da se postavi bašta i zašto je baš ove godine moja bašta ostala iza nje“, ogorčen je Micić.

On dodaje da je već platio sve takse koje su ga koštale oko 15.000 dinara, potpisao sponzorske ugovore koje mora da raskine i digao kredit. Prihod od bašta od 13 kvadrata, koju gradu po sezoni plaća 130.000 dinara, definitivno je izgubio.

Da su me ranije obavestili, ne bi bio toliki problem, ali to nisu uradili samo da ne bih mogao da se žalim. Išao sam i kod ombudsmana, rekli su mi da sam u pravu, ali da ne znaju da li će stići da mi pomognu do kraja leta i sezone“, dodaje naš sagovornik.

Micić je Gradskoj upravi za komunalne poslove postavio i pitanje zašto su onda lokali u Katoličkoj porti bukvalno naslonjeni na Crkvu imena Marijinog i na Župni ured, ali je dobio odgovor da to ovoj “verskoj zajednici ne smeta”.

vladika

U poslednjih sedam godina nekoliko lokala pored Vladičanskog dvora iz istog razloga ostalo je bez bašta, ali se granica ovo leto izgleda malo pomerila. Na telefone u Vladičanskom dvoru nam se nisu javljali, a vladika Irinej ranije je izjavio da buka i neprimerena slika koja dolazi iz bašti lokala pored Vladičanskog dvora “ometa svakodnevni život i poredak crkve, te daje utisak da živimo u turskoj kasabi”.

Iz Gradske uprave za komunalne poslove nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega je bašta ove godine uklonjena i dokle seže zamišljena linija zabrane.

Autor i foto: Blic