Početna Gradske teme Voda u Dunavu ispravna za kupanje, tuširanje obavezno

Voda u Dunavu ispravna za kupanje, tuširanje obavezno

Kupališna sezona na Dunavu je u toku. Zato je veoma važno skrenuti pažnju javnosti da se njegova ispravnost redovno proverava, kao i da je voda u tuševima na Štrandu u potpunosti bezbedna za korišćenje. Naravno, posebno je važno proveriti stanje kože pre kupanja, najpre dečju i starijih ljudi.

Iako su plaže na Dunavu bezbedne i uređene, svake godine u letnjem periodu pokreće se pitanje ispravnosti te reke za kupanje.

Iako je Dunav, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, ispravan, nakon kupanja se treba odmah istuširati, a građani koji imaju neko akutno oboljenje ili bilo kakvu infekciju ne treba da se kupaju ni u Dunavu, ni u bazenima sve do potpunog oporavka.

– Dunav je prema podacima koje mi imamo u poslednjih mesec dana, odnosno od prvog juna koliko pratimo Dunav kao reku u kojoj se naši sugrađani kupaju ispravan, tj. ne možemo reći ispravan nego zadovoljava potrebu i klasu onog koji zadovoljava kupanje i rekreaciju. Naši nalazi pokazuju, a to je nešto što se ponavlja svake godine jeste da u njemu nalazimo nažalost prisustvo mikroorganizama u dozvoljenom broju, znači oni ne prelaze propisan broj, ali vrsta mikroorganizama koja se izoluje pokazuje da ipak tu postoji neko sveže fekalno zagađenje – kaže Sanja Bijelović, iz Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Za unapređenje kvaliteta Dunava važno je primeniti principe prečišćavanja otpadne vode, kao što to čine zemlje koje su iznad sliva u odnosu na nas. Treba napomenuti da u Dunavu nema nikakvih hemijskih elemenata, koji ukazuju na neko dugotrajnije zagađenje i da se u letnjem periodu svakodnevno kontoliše.

Prema podacima Zavoda za zaštitu životne sredine Dunav je bezbedan za kupanje na Štrandu, na Oficircu, na plažu u Futogu, dok zbog stajaće vode kupanje treba izbegavati u Begečkoj jami. Ukoliko želite da pratite podatke Instituta za javno zdravlje Vojvodine to možete učiniti tako što ćete potražiti tablu koja je istaknuta na Štrandu.

Izvor: RTV
Foto: NsHronika