Početna Gradske teme Voda u Novom Sadu najkvalitetnija do sada!

Voda u Novom Sadu najkvalitetnija do sada!

tap-791172_640

Da li je bolje piti vodu iz česme ili kupovati flaširanu? Analiza vode u novosadskom vodovodu radi se svakih 45 minuta, a iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu Vojvodine svakog dana uzimaju uzorke sa 18 lokacija. U 99 odsto slučajeva voda iz česme je ispravna za piće.

Iz gradskog vodovoda u jednoj sekundi pusti se oko hiljadu i po litara vode, čiji se kvalitet i ispravnost kontrolišu svakih 45 minuta.

– Možemo da kažemo da je u ovom momentu voda u Novom Sadu najkvalitetnija do sada. Da građani Novog Sada piju najkvalitetniju vodu. Jedan od razloga svemu tome jeste otvaranje novog dela fabrike vode, gde imamo ozon generator i aktivni ugalj što je u dodatnoj meri poboljšalo kvalitet vode – kaže Miloš Stanisavljević, generalni direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Provera ispravnosti vode za piće svakog dana obavlja se na 18 lokacija u gradu i prigradskim naseljima. Voda za piće u Novom Sadu je u 99 odsto uzoraka zdravstveno ispravna i nema nikakvih opasnosti koje mogu dovesti do poremećaja zdravlja naših sugrađana, kaže doktorka Sanja Bjelović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dodaje da su dosadašnje žalbe građana bile u vezi sa promenom boje i mirisa vode.

– To su sve rezultati nedovoljnog ispiranja mreže, povećana koncentracija gvožđa i mangana koja ponekad može da poremeti izgled vode, pa se pojavi crni talog ili braon talog, međutim ukoliko otvorite slavinu i pustite da voda iscuri nekih 5 minuta te promene bi trebale da nestanu i one ako i dalje postoje nisu opasne – kaže dr Sanja Bjelović, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kupališna sezona na Štrandu je počela, te iz Zavoda za javno zdravlje Vojvodine napominju da je za sada Dunav pogodan za kupanje.

– On je godinama hemijski odgovarajućeg kvaliteta za kupanje, problem predstavljaju mikrobiološke opasnosti u vodi. One po novoj regulativi koja se primenjuje kod nas spadaju u kategoriju koja obezbeđuje kupanje, tako da mi moramo da napišemo da nije mikrobiološki opasna, ali na žalost mi u njoj nalazimo mikroorganizme koji mogu dovesti do poremećaja našeg zdravlja – kaže dr Sanja Bjelović, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Posle svakog kupanja u Dunavu obavezno idite pod tuš kako biste sprali vodu sa sebe. I još jedna napomena, ukoliko sedite na pesku obavezno istresite garderobu od njega ili je prosto zamenite.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay