Početna Gradske teme “Vodovod” objasnio zbog čega povremeno dolazi do pada pritiska

“Vodovod” objasnio zbog čega povremeno dolazi do pada pritiska

0

Kako su se u poslednjih godinu dana dešavale česte havarije na elektro-mreži, a koje su pak zahtevale određeni vremenski period sanacije, dešavalo se da prestane sa radom i Fabrika vode, iz razloga što pumpe rade na elektro-pogon.

U tim situacijama dolazilo je nekad do kratkotrajnih, a nekad i višesatnih prekida u vodosnabdevanju jer je JKP “Vodovod i kanalizacija” zavisilo od brzine operativnosti radnika “Elektrodistribucije” koji su zaduženi za otklanjanje havarije, saopštili su iz “Vodovoda”.

Kako bi se problemi ovog tipa u budućnosti izbegli ili barem sveli na minimum, JKP “Vodovod i kanalizacija” je, u saradnji sa Javnim preduzećem “Elektroprivreda Srbije”, u septembru prethodne godine uvelo novi sistem automatskog prekopčavanja napajanja Fabrike vode, koji je do sada tri puta uspešno testiran, navodi se u saopštenju.

– Naime, Fabrika vode se snabdeva električnom energijom iz više pravaca i u slučaju da dođe do prekida u isporuci iste na jednom vodu, sistem se automatski, u roku od maksimalno četiri sekunde, prebacuje na sledeći aktivan vod. U toku te četiri sekunde pumpe prestaju sa radom i opada nivo vode u bunarima što za posledicu ima privremeni pad pritiska u celoj distributivnoj mreži. Kada se napajanje ponovo uspostavi, tačnije kada se sistem prebaci na aktivan vod, potrebno je minimum 20 minuta da se pokrene Fabrika vode, a maksimalno sat vremena da se sistem vodosnabdevanja stabilizuje. Na žalost, nakon havarije bilo koje vrste voda ne može u momentu da stigne do građana, dok struja ili gas mogu, jer neki parametri, kao što su hidraulika ili pritisak, moraju biti ispoštovani – navode u “Vodovodu”.

Ovakav sistem automatskog prekopčavanja, kažu u tom gradskom preduzeću, mnogo je sigurniji i uspešniji od agregata jer, na prvom mestu, vreme reakcije kod agregata iznosi 10 do 15 minuta i sistemu bi, samim tim, trebalo duže vremena da se stabilizuje. Takođe, u “Vodovodu” navode da bi agregat tog tipa morao da bude ogromnih dimenzija, da je ekološki vrlo problematičan zbog korišćenja određenih fosilnih goriva i da bi njegovo održavanje bilo veoma skupo, te se i iz tih razloga ne koristi nigde u svetu.

– Ono što je važno napomenuti jeste da zgrade koje nemaju hidrofor mogu privremeno ostati bez vode i u slučaju kratkotrajnog pada pritiska. Naime, u situacijama redovnog pritiska (2,8 do 3 bara) voda iz distributivnog sistema može da dosegne visinu do 30 metara i u zgradama bez hidrofora, što u slučaju kada pritisak padne i za samo jedan bar smanjuje visinu pritiska za više od 10 metara – dodaju iz JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay