Početna Gradske teme Vojvodina u korak sa digitalizacijom kulturnog nasleđa

Vojvodina u korak sa digitalizacijom kulturnog nasleđa

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić sa saradnicima, održao je radni sastanak sa pomoćnikom ministra za kulturu i informisanje Dejanom Maslikovićem, koji je između ostalog zadužen za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti.

Kako je Masliković precizirao, Vlada Srbije je nedavno usvojila smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa u Srbiji sa svim standardima koji moraju da se ispunjavaju u tehničkom smislu i obavezujući su za ustanove kulture u Republici, ali su ujedno i preporuka za pokrajinske ustanove kulture, kako bi se stvorio jedinstven sistem digitalizovanog kulturnog nasleđa u celoj Srbiji.

Sekretar Štatkić je istakao spremnost za dalju saradnju i ukazao na važnost digitalizacije ustanova kulture i u AP Vojvodini, naglašavajući da je to kao jedan od prioriteta rada resornog sekretarijata.

Štatkić je naveo da je Muzej Vojvodine prvi započeo proces digitalizacije kulturne baštine na teritoriji AP Vojvodine. On je dodao da je, uvođenjem informacionih tehnologija u muzeje, razvijeno originalno softversko rešenje IMUS kroz koje se obrađuje svaki muzejski predmet. Time se dobija jedinstvena dokumentacija, koja je od neprocenjive važnosti u čuvanju kulturnog nasleđa.

– Krajnji cilj projekta digitalizacije kulturnog nasleđa u muzejima jeste vidljivost i dostupnost podataka o predmetima i umrežavanje svih ustanova kulture koje se bave zaštitom kulturne baštine na teritoriji Republike Srbije, pa samim tim i mi kao resorni sekretarijat smo spremni za saradnju i u tom domenu – zaključio je sekretar Štatkić.

Izvor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs