Početna Gradske teme Male boginje kod troje Novosađana

Male boginje kod troje Novosađana

Od pоčеtка novembra u Vojvodini je rеgistrоvаno uкupnо sedam slučајevа mаlih bоginjа. Do sada su četvoro obolelih preležali bolest.

Od početka novembra do 11. decembra registrovana su tri potvrđena slučaja. Svi su iz Novog Sada i stariji su od 20 godina. Pacijenti su pod nadzorom lekara i preduzete su sve neophodne epidemiološke i mere lečenja.

Dva slučaja su povezana sa obolelima iz drugih delova zemlje i deo su epidemije u tim gradovima. Treća osoba je obolela u Novom Sadu nakon zaražavanja posle kontakta sa stranim državljaninom, koji je imao simptome i znake bolesti koji klinički odgovaraju morbilima.

Vakcinalni status pacijenata je poznat samo kod jedne obolele osobe koja je nevakcinisana, dok je kod ostalih nepoznat. Oboleli pacijenti u ovom trenutku ne predstavljaju rizik za zaražavanje osoba sa kojima dolaze u kontakt.

– Nakon analiza, možemo reći da su u Vojvodini do sada registrovana dva slučaja koji nisu povezani sa epidemijom u drugim delovima zemlje, s tim da je jedan ozdravio. Preostalih pet su deo epidemije u drugim delovima zemlje. U Srbiji je do sada registrovano više od 400 slučajeva – kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Dopunska imunizacija dece do 14 godina se sprovodi u Novom Sadu i na široj teritoriji Vojvodine već četiri nedelje. U Južnobačkom okrugu vakcinisano je više od 1.000 dece, a na teritoriji Vojvodine taj broj je i veći.

Iz Instituta za Javno zdravlje Vojvodine pozivaju roditelje nevakcinisane dece da dovedu decu na vakcinaciju kod svog izabranog lekara.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay