Početna Gradske teme Volonteri čistili otpad na obali Dunava i Petrovaradinskoj tvrđavi

Volonteri čistili otpad na obali Dunava i Petrovaradinskoj tvrđavi

0

Оko 60 volontera udruženja „Ugrip“ čistilo je otpad koji su nesavesni pojedinci bacali uz priobalje Dunava i obode Petrovaradinske tvrđave. Staklo, plastika, iskorišćene baterije i ostaci hrane, čine najveći deo prikupljenog otpada, kako uz Dunav, tako i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Cilj volontera u narednom periodu je da uklone skoro 370 tona smeća, koliko je, prema procenama, bačeno uz obalu, zidine i na Petrovaradinsku tvrđavu, a svaka akcija je korak bliže ostvarenju te ideje, navode u „Ugripu“.

– Nosimo sve na recikliranje, sve što budemo danas odvojili, odvajamo prvenstveno baterije, metal, pet ambalažu, sve na šta nalećemo kako čistimo temeljno. Što se tiče podzemlja, na nedeljnom nivou mi održavamo sistem, između 15 i 100 kilograma smeća iznesemo svake nedelje iz sistema, što mislim da nije ništa specijalno puno u odnosu na sve što smo do sada izneli – kaže za RTV Leon Šurbanović iz udruženja „Ugrip“.

Osim akcija povremenog čišćenja priobalja, tunela i drugih delova tvrđave, u planu je uklanjanje samoniklog rastinja sa bedema.

izvor: RTV, novisad.com
Foto: Pixabay