Početna Gradske teme Volonteri iz Evrope čiste i sređuju Sremske Karlovce

Volonteri iz Evrope čiste i sređuju Sremske Karlovce

0

U Sremskim Karlovcima u toku su dva međunarodna volonterska kampa u organizaciji Pokreta gorana Vojvodine i Mladih istraživača Srbije. Volonteri iz desetak svetskih zemalja čiste dve lokacije, Dunavac i Dvorsku baštu… …

Marija Paršina je iz Moskve i ovo je njen prvi volonterski kamp i prvo putovanje u inostranstvo. Čisti priobalje Karlovačkog Dunavca što nije lak posao, ali Maša kaže da joj nije teško da radi u ovako lepom okruženju.

Hoću da, jednom kada me ne bude, ostane nešto što sam uradila za planetu. Na primer, ovde u Sremskim Karlovcima postojaće mesto na kom sam učinila nešto lepo“, priča.

Umesto korova i šiblja, ovde će uskoro biti atraktivna turistička lokacija. Za takav ishod zainteresovan je i upravljač – Vojvodina šume.

Vojvodina šume daju ljudstvo, daju mašine, mehanizaciju, a sa druge strane volonteri rade, i na taj način mi zajedno sređujemo prostor i doprinosimo razvoju komparativnih delatnosti“, kaže Aleksandra Vujasinović, JP “Vojvodina šume”.

Vredni volonteri su uspeli za samo desettak dana da očiste čak 350 metara priobalja pored Karlovačkog dunavca. Dugoročan cilj jeste da se, za koju godinu, on osposobi za turističku eksploataciju.

Na drugoj lokaciji, u Dvorskoj bašti, volonteri iz kampa “Arboretum”, takođe su napravili odličan posao.

Čistimo park od smeća. Tamo je veoma stara botanička zgrada, i nju sređujemo. Nameštali smo i klupe“, priča Onur Mehmedov, volonter iz Belgije.

Oni takođe završavaju posao, i u narednih par dana, u petak, planira se da se organizuje druženje sa lokalnim građanstvom da se predstavi šta su volonteri radili“, kaže Vladimir Budalić, koordinator volonterskih kampova.

To je veoma važno kako bi se i lokalno stanovništvo motivisalo da se aktivnije uključi u brigu o zajednici. Naravno, cilj je zainteresovati i one koji donose političke odluke.

Naš sekretarijat budno prati sve što je vezano za ekologiju i razvoj eko turizma, i uvek ćemo maksimalno podržavati ovakve projekte“, kaže Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Opština Sremski Karlovci, finansirala je kampove sa 500 hiljada dinara, dok je radove u dvorskoj bašti omogućila i platila Srpska pravoslavna crkva, kojoj pripada zemljište.

U petak, od 20 časova, volonteri će, organizovati i oproštajni muzički koncert na vidikovcu u Sremskim Karlovacima. Kući će, nadamo se, poneti najlepše uspomene i možda se, jednog dana, ovamo vratiti kao turisti.

Izvor: RTV
Foto: karlovci.org.rs