Početna Gradske teme Volonteri iz inostranstva uređuju karlovački Dunavac

Volonteri iz inostranstva uređuju karlovački Dunavac

Prvi od dva međunarodna volonterska kampa, pod nazivom „Sačuvajmo rit“, počeo je danas u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Pokreta gorana Vojvodine.

Do 6. avgusta u Ekološkom centru „Radulovački“ boraviće 17 volonterki iz Velike Britanije, koje će uklanjati invazivne vrste biljaka i drugi materijal, te postavljati drveni mobilijar na Karlovačkom Dunavcu unutar Koviljsko-petrovaradinskog rita. Time će se omogućiti nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprineti unapređenju eko-turističke ponude Sremskih Karlovaca jer se na taj način stvara prostor za boravak lokalnog stanovništva i turista na pomenutom mestu. Kamp je namenjen tinejdžerima i deo je bilateralne saradnje s Udruženjem građana „Concordia“ iz Velike Britanije.

Odmah po završetku pomenutog, počinje kamp „Sačuvajmo rit 2“, u okviru kojeg će 15 volontera iz Srbije, Češke, Rusije, Francuske, Japana, Poljske, Holandije, Turske, Portugala i Luksemburga nastaviti ono što su njihove prethodnice započele, s tim što će oni deo vremena provesti i na lokalitetu „Kurjačka greda“ na istim poslovima. Taj kamp traje do 16. avgusta i organizuje se u okviru programa Ministarstva omladine i sporta „Mladi su zakon“.

Osim radnog karaktera, kampovi imaju i edukativni. Volonteri će imati prilike da učestvuju na radionicama o istorijskom značaju Spomenika prirode „Dvorska bašta“, o flori i fauni Koviljsko-petrovaradinskog rita, o životu pčela i mnogim drugim.

Pokretu gorana Vojvodine u organizaciji kampova pridružili su se Mladi istraživači Srbije, a podržali su ih Ministarstvo omladine i sporta, JKP „Belilo“, JP „Vojvodinašume“, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo zaštite životne sredine i udruženja „Concordia“ iz Velike Britanije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay