Početna Gradske teme Vozovi između Novog Sada i Zrenjanina ukinuti zbog malog broja putnika

Vozovi između Novog Sada i Zrenjanina ukinuti zbog malog broja putnika

0

Putnički vozovi između Novog Sada i Zrenjanina ne saobraćaju od 1. februara ove godine, a razlog za to je, kažu u preduzeću “Infrastrukture železnice Srbije”, nedostatak dizel-motornih garnitura i mali broj putnika.

Broj dizel-motornih garnitura u radnom parku “Srbija voza” isti je počev od 2016. godine i tada su sve bile angažovane za prevoz putnika, kažu u ovom preduzeću. Objašnjavaju da su u toku 2017. i 2018. godine remontovane pruge koje do tada više godina nisu radile.

“Iako je remont navedenih pruga bio, pre svega, zbog potreba teretnog saobraćaja, “Srbija voz” je zbog građana organizovao saobraćaj sa rezervnim garniturama iz tadašnjeg reda vožnje”, navode u ovom preduzeću.

“Srbija voz” je, dodaju, angažovao još tri garniture koje su bile u rezervi, i to je maksimalno što je moglo da se uvede u saobraćaj, kažu u ovom preduzeću.

“Analiza tokova putnika, pokazuje da je procenat iskorišćenja kapaciteta garnitura bio zanemarljiv, bilo je pet do deset putnika u proseku po vozu, odnosno, garniture su saobraćale takoreći prazne”, kažu u ovom preduzeću za Tanjug.

“Srbija voz” je morao, navode, za potrebe međunarodnog saobraćaja, a u skladu sa dogovorom postignutim sa mađarskim operaterom MAV-START, da angažuje tri dizel-motorne garniture za saobraćaj na relaciji Novi Sad – Kelebija, i one su, dodaju, prebačene sa relacija Novi Sad – Zrenjanin i Zrenjanin-Pačevo, kao i još jedna dizel-motorna garnitura iz Kraljeva.

Sve dizel-motorne garniture su, dodaju, u saobraćaju i ukoliko dođe do kvara, “Srbija voz” organizuje autobuski prevoz, jer u rezervi nema ni jednu garnituru.

Redovan putnički železnicki saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina biće ponovo uspostavljen kada se za to steknu svi uslovi, rekli su u preduzeću “Infrastrukture železnice Srbije”.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay