Početna Gradske teme Vrednosti pojedinih zagađivača u Novom Sadu povremeno i duplo veće od dozvoljenih

Vrednosti pojedinih zagađivača u Novom Sadu povremeno i duplo veće od dozvoljenih

Vazduh u Novom Sadu je uglavnom umerenog kvaliteta, ali vrednosti pojedinih zagađivača povremeno prelaze dozvoljenu granicu i za 130 odsto.

Tokom januara utvrđeni kvalitet vazduha na teritoriji Novog Sada odgovarao je graničnim vrednostima u pogledu koncentracije čađi, sumpor oksida i azot oksida, dok je koncentracija prašine u vidu suspendovanih čestica (PM10) bila povišena na mernim mestima u Kaću, u Rumenačkoj ulici i u okolini preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Kako navodi doktorka Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine zagađivač benzoapiren je tokom prethodne godine na nekim mestima u gradu prelazio graničnu vrednost i za 130 odsto.

– Mi u vazduhu imamo povećanu koncentraciju prašine i na tim česticama prašine se nažalost nalaze neki organski elementi koji predstavljaju opasnost po zdravlje stanovnika koji se tu nalaze, tako da bi trebalo da vodimo računa i da primenimo adekvatne preventivne mere – kaže Bijelović.

Benzoapiren je policiklični ugljovodonik koji se nalazi u katranu i smatra se visoko kancerogenim. Pored katrana, ovaj zagađivač se nalazi u automobilskim izduvnim gasovima i dimu proizvedenom sagorevanjem organskog materijala, poput dima cigareta.

U Institutu takođe navode da kvalitet vazduha u Novom Sadu doprinosi respiratornim oboljenjima, kao što su astma i hronična bolest pluća, kod odraslih. Ovaj negativan uticaj posebno je izražen tokom letnjeg perioda i naročito među ženama.

Predložene preventivne mere, navodi doktorka Bijelović, ne mogu poboljšati situaciju odmah, ali vremenom mogu značajno popraviti kvalitet vazduha. Preporuka Instituta je kontrolisanje urbanog razvoja grada, unapređenje režima saobraćaja, korišćenje vozila sa manjom emisijom zagađujućih materija, plansko ozelenjavanje grada, unapređenje načina grejanja i uvođenje obnovljivih izvora energije.

Bijelović navodi da treba obratiti posebnu pažnju na zaštitu područja oko mnogobrojnih gradilišta u gradu:

– Neophodno je da svaki put kada se izvode neki građevinski radovi postoji adekvatna zaštita oko gradilišta kako bi se sprečilo širenje čestica prašine.

Inače, u Srbiji više od dva meseca mediji pišu, a zabrinuti građani se javljaju zbog alarmantnih podataka o zagađenosti vazduha u pojedinim gradovima (Niš, Beograd, Smederevo…) do kojih su došli putem aplikacije “AirVisual”. Tragom ovih informacija, portal “Raskrikavanje” kontaktirao je Agenciju za zaštitu životne sredine čiji se podaci, kako su naveli, ne podudaraju sa brojkama sa pomenute aplikacije.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da njima u Agenciji nije jasna metodologija koju “AirVisual” koristi, ali da je nerealno da aplikacija pokazuje na primer 300, ako je izmereno 80.

Profesor fizičke hemije Nikola Vukelić rekao je da je zagađenje česticama u poslednjih deset godina u svetu proglašeno za mnogo štetnije od zagađenja gasovima.

U Institutu za javno zdravlje Batut rekli su za DW da i Svetska zdravstvena organizacija PM čestice smatra kancerogenim, povezujući ih pre svega sa karcinomom pluća.

– Međutim, povezano s karakterom prisutnih hemijskih komponenti čestica, dugotrajna izloženost njima može se dovesti u vezu s nastankom hroničnih respiratornih oboljenja, hronične opstruktivne bolesti pluća i sl, kao i sa različitim problemima koji za posledice imaju srčani i moždani infarkt – naveli su u institutu Batut.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay