Početna Gradske teme Vršac nadjačao Novi Sad po prosečnim zaradama

Vršac nadjačao Novi Sad po prosečnim zaradama

Prosečna plata u Novom Sadu iznosi 65.887 dinara neto ili 91.157 dinara u bruto iznosu, pokazuju poslednji statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku za maj.

Na nivou Vojvodine je prosečna neto zarada 55.724 dinara, a najveće plate na teritoriji Pokrajine imaju zaposleni u Vršcu – 66.745 dinara neto.

Time je Vršac u maju prestigao Novi Sad po visini prosečne zarade. Najniže plate imaju zaposleni u Srbobranu i to 44.880 dinara neto.

Prosečna plata je u stagnaciji u ovom periodu. Tradicionalno je visoka u javnom sektoru i iznosi u proseku 70.148 dinara neto u javnim preduzećima, 70.633 dinara u administraciji, dok je u sektoru obrazovanja i kulture 62.529 dinara bez poreza i doprinosa.

Nešto niže zarade beleže zaposleni u zdravstvu u odnosu na april – 66.540 dinara neto ili 92.613 bruto.

Kao što svakog meseca napominjemo, ovo su podaci o prosečnoj plati u Srbiji. Oni su različiti u odnosu na iznos koji Republički zavod za statistiku takođe obračunava, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Taj iznos naziva se medijalna zarada i u maju je iznosila 44.463 dinara neto, što je mnogo realnije i bliže pravoj prosečnoj srpskoj plati.

Podsetimo, ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay