Početna Gradske teme Vršnjački edukatori u borbi protiv side i bolesti zavisnosti

Vršnjački edukatori u borbi protiv side i bolesti zavisnosti

prvi decembar5

 

U organizaciji Omladine JAZAS-a, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo već 19 godina realizuje se projekat „Vršnjačka edukacija iz obasti prevencije HIV/AIDS-a i bolesti zavisnosti“. Povodom Svetskog dana borbe protiv side, u Gradskoj kući održana je svečanost na kojoj su šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i načelnica Gradske uprave za zdravstvo Mila Uverić-Radović dodelili diplome učesnicima projekta koji su stekli zvanje vršnjačkih edukatora.

Ako uzmemo u obzir podatke iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji ukazuju na to da su ove godine zabeležena 43 nova slučaja osoba koje su inficirane virusom HIV, od čega je 21 stanovnik Novog Sada, onda je jasno koliko je značajna primarna prevencija u borbi protiv AIDS-a, ali i drugih bolesti zavisnosti – izjavila je Mila Uverić-Radović – Grad Novi Sad podržava zdravstvene ustanove, ali i organizacije iz nevladinog sektora koje se bave ovom problematikom. Obezbeđivanjem sredstava za kupovinu testova omogućavamo besplatno testiranje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Podržavamo i projekte Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, gradske organizacije Omladine JAZAS-a i ostalih koji daju svoj doprinos u suzbijanju ove opake bolesti u našem gradu.

prvi decembar8

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović čestitao je učesnicima projekta i poželeo im puno uspeha u primeni stečenih znanja i podsticanju svojih vršnjaka da zaštite svoje zdravlje i da se odgovorno ponašaju.

Veoma mi je drago što su ovi mladi ljudi prepoznali značaj primarne prevencije u borbi protiv AIDS-a, ali i drugih bolesti zavisnosti i pokazali društvenu odgovornost i spremnost da pomognu svojim vršnjacima – izjavio je Aleksandar Petrović.

Projekat „Vršnjačka edukacija iz obasti prevencije HIV/AIDS-a i bolesti zavisnosti“ je realizovan u periodu od juna do decembra i obuhvatio je mlade Novosađane uzrasta od 15 do 25 godina. U saradnji sa lekarima iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Omladina JAZAS-a je organizovala obuku, odnosno petodnevni trening, a sam program predstavljao je kombinaciju klasičnog metoda izvođenja nastave putem predavanja i nastave kroz edukativne interaktivne radionice. Do kraja godine edukatori će održati više od 200 predavanja u kojima će učestvovati šest hiljada učenika osnovnih i srednjih škola. Program vršnjačke edukacije obuhvata treninge, edukacije, tribine i kontinuirano informisanje mladih o prevenciji i rizicima. Predsednik novosadske Omladine JAZAS-a Vukašin Grozdanović istakao je da ovaj projekat pored edukacije, značajno doprinosi u suzbijanju diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om i sidom. On je partnerima organizacije dodelio zahvalnice za saradnju na programu prevencije.

Autor i foto: NsHronika.rs