Početna Gradske teme Vučević: Nema popuštanja epidemioloških mera u Novom Sadu

Vučević: Nema popuštanja epidemioloških mera u Novom Sadu

0

Neće skoro biti popuštanja epidemioloških mera u Novom Sadu, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema njegovim rečima u Novom Sadu ima 1.721 aktivnih slučajeva obolelih od Covid-19, od koji je manji broj u Kliničkom centru Vojvodine. Prvi čovek Novog Sada je pojasnio da ima sve više asimptomatskih slučajeva, što je dobro, ali da epidemija i dalje traje i da, iako se vide efekti mera, problem su i dalje privatne žurke u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Novosadski gradonačelnik smatra da su postojeće mere dovoljne, jer, iako bi potpuno zatvaranje možda dalo brže i bolje efekte, ekonomija ne bi izdržala.

“Mislim da smo doneli dobre mere, da su one odgovorne i izbalansirane, da su projektovane korak po korak kako bismo mogli da se na njih naviknemo i izdržimo, da se grad uvodi u taj tempo da bismo stabilizovali epidemiološku situaciju, što se sada i vidi. Ovo je bilo odgovorno za ekonomiju grada. Najlakše je bilo da sve zatvorimo, ali ekonomija grada to ne bi izdržala”, smatra Vučević.

Vučević kaže da Grad neće ukidati postojeće mere i da će se pojačati kontrola Štranda, Oficirca i drugih javnih mesta gde ima većih okupljanja, kao i da će se više kontrolisati ugostiteljski objekti. On je dodao da idu na zatvaranje lokala uz saradnju policije, jer iako je bilo 50 prekršajnih prijava, to nije rešenje jer mnogi lako plate te kazne i nastave da krše mere.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na slučaj lokala “Magacin” u Hajduk Veljkovoj ulici koji su građani snimali i kačili na društvenim mrežama ukazivajući da se nalazi na nekoliko stotina metara od kovid bolnica. Na društvenim mrežama su se širile glasine kako je to lokal gradonačelnika, što je Vučević demantovao, objasnivši da ima više vlasnika, od kojih je jedan njegov saradnik, napomenuvši da niko neće biti pošteđen kontrole.

“Kače svašta po internetu. Video sam da me prozivaju za kafiće. Dao sam nalog da se još oštrije kontrolišu svi kafići i svi objekti. Svaki dan će taj objekat najviše da kontorlišu. Ja sam namerno spomenuo taj objekat. Rekao sam da mene zaista uznemirava ta scena da je prepun lokal, bez obzira na to gde se nalazi, da li je to na par stotina metara od Kliničkog centra Vojvodine ili ne. Taj objekat je isto pod nadzorom kao i svi ostali, juče je kontrolisan i svaki dan će ga kontrolisati kako bi svima pokazali da niko nije pošteđen. Namerno sam ga spomenuo, jer da sam hteo nešto, pobegao bi od te teme”, naveo je Vučević.

Dodao je da će jedina izmena po pitanju epidemioloških mera od sutra, 31. jula biti to što će dozvoliti deci treniranje na bazenima.

Detaljnije o svim merama zaštite koje su na snazi pročitajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: Prinscreen