Početna Gradske teme Vučević: Niko neće biti kažnjen ako nahrani napuštenu životinju

Vučević: Niko neće biti kažnjen ako nahrani napuštenu životinju

srd_7991

Odluka Skupštine grada o držanju domaćih životinja doneta je u vreme kada je Novom Sadom upravljala koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS), saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.
U saopstenju se navodi da DS u vezi sa sprovođenjem Odluke o držanju domaćih životinja nastavlja “orkestriranu hajku protiv novosadskih vlasti” i da se radi o isključivo političkoj manipulaciji koja unosi nejasnoće, nemir i dezinformacije u široku javnost.

Od kada je aktuelna gradska vlast 2012. godine preuzela upravljanje Novim Sadom, s odgovornošću je prihvatila sprovođenje svih odluka i propisa. Međutim, Odluka koja se tiče zabrane hranjenja napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na površinama javne namene, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja nikada nije sprovedena tako da se čovek ponukan humanim porivima kazni i da se spreči delanje u cilju dobrobiti napuštene životinje“, kaže se u saopštenju.

Iz Kabineta gradonačelnika naglašavaju da su komunalni policajci i inspektori, uvek reagovali i da će uvek reagovati na pozive i pritužbe građana koji se osećaju ugroženo zbog radnji drugih građana, ali da u tim slučajevima nije bilo i da neće biti pisanja kazni, već da će se sve završavava na usmenim opomenama koje se tiču toga, da niko svojim postupcima ne sme da izaziva neprijatnosti kod drugih građana niti da senbe ili druge dovodi u eventualnu opasnost.

Nadležne gradske službe pokrenule bi upravne postupke protiv prekršilaca samo u slučajevima drastičnog kršenja pomenute Odluke, na način da se uznemiravaju komšije i izuzetno narušavaju uslovi u prostorijama i objektima zajedničkog stanovanja“, naglašava se u saopštenju.

Iz Kabineta poručuju da upravo zbog navedene Odluke gradska vlast želi da pronađe način za sprovođenje planskog i kontrolisanog hranjenja životinja na određenim mestima, čime bi se, kako se navodi, pored očigledne koristi za lutalice, mogao vršiti nadzor populacije napuštenih životinja.

Gradska vlast je otvorena za sve predloge i sugestije i nikada neće Odluku koju je Demokratska stranka donela za Novosađane sprovoditi u punom kapacitetu i slediti njenu oštru i slepu politiku kažnjavanja onih koji pristupaju hranjenju napuštenih životinja. To je visoko human čin i u Novom Sadu niko neće, kao što je i do sada bio slučaj, biti kažnjen zbog toga što je napuštenom psu dao komad hleba ili vodu“, zaključuje se u saopštenju.

Kritičari se, kako se navodi, pozivanju da iznesu svoje razloge zbog kojih su tu Odluku predložili na Skupštini grada i potom je usvojili, a sada se “nalaze pozvani da kritikuju i prebacuju svoje breme odgovornosti na druge, radi dobijanja političkih poena”.

Autor: Tanjug